Σκληρό μάθημα πήρε η χώρα μας στη σύνοδο κορυφής, που είδε χώρες υποτίθεται φιλικές να είναι ουσιαστικά “σπόνσορες” της τουρκικής επιθετικότητας.

Όπως έλεγε σήμερα το πρωί έμπειρος διπλωμάτης όλοι “άδειασαν” την Ελλάδα και ουδείς βρέθηκε στο πλευρό της.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία μπορεί να μην θεωρούνταν εξαρχής  φιλικές στα ελληνικά αιτήματα, αλλά -σύμφωνα με πηγές του vradini.gr–  δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πηγές μας από τις Βρυξέλλες, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ήταν αυτοί που αντιτάχθηκαν σθεναρά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, και επί της ουσίας έσυραν το χορό για να ακολουθήσουν-πιο διακριτικά είναι η αλήθεια-  χώρες όπως  η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία. 

Επίσης η Μαδρίτη και η Ρώμη ήταν ιδιαίτερα αρνητική στην προοπτική νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.   

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θεωρεί την απόφαση της συνόδου ως ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά, ενώ στην Άγκυρα πανηγυρίζουν.

Και η “σύμμαχος”  Γαλλία δεν στάθηκε στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου, και δεν επέμεινε σε πιο ουσιαστικά μέτρα, ενώ και η Αυστρία αρκέστηκε στο να επαναπαυθεί με τις χλιαρές διατυπώσεις των αρχικών προσχεδίων. Η Αυστρία υποτίθεται ότι ήταν πιο σκληρή από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας, και τελικά απεδείχθη το αντίθετο. 

Να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση του vradini.gr σε έμπειρο διπλωμάτη “γιατί το Παρίσι εκολούθησε επαμφοτερίζουσα στάση” η απάντηση ήταν σαφής: 

“Το Παρίσι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την Ελλάδα εξαιτίας των φρεγατών. Μπορεί να προχωράει η αγορά των μαχητικών, όμως η Ελλάδα ακύρωσε το ενδιαφέρον της για τις Γαλλικές φρεγάτες, ενώ δεν προχώρησε η ρήτρα αμυντικής συνδρομής” ήταν η απάντηση.

Οι πηγές του vradini.gr σημείωναν επίσης ότι οι Γάλλοι στους διαδρόμους των  Βρυξελλών υποστήριζαν ότι η χώρα μας  προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας στηριζόμενη στις ΗΠΑ, αντί να στηριχθεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Γαλλία, η οποία ήταν πρόθυμη να προσφέρει ουσιαστική αμυντική συμφωνία στην κόντρα της Ελλάδος με την Τουρκία στην Μεσόγειο. Κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά, αφού η συμφωνία αυτή δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα.