Το ΠΑΣΟΚ ή θα μεγαλώσει ή θα εξαφανιστεί | kina ekloges 05 12 scaled

Γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Από νωρίς το πρωί έχουν ανοίξει οι κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ. Μια διαδικασία που ξεκίνησε με έξι υποψήφιους, στην πορεία φάνηκε πως μόνο οι τρεις έχουν δυναμική και τώρα στο φινάλε εξελίσσεται σε μάχη ανάμεσα σε δύο πολύ ισχυρούς παίχτες.

Στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1996  για την θέση του προέδρου δεν υπήρχε αντίπαλος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν κυρίαρχος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μετά ξεκίνησαν τα ζευγάρια. Σημίτης με Τσοχατζόπουλο. Παπανδρέου με Βενιζέλο. Ο ερχομός των μνημονίων συρρίκνωσε το ΠΑΣΟΚ απότομα.

Από το 2014 και μετά, όταν τα ποσοστά του κόμματος έπεσαν στα μονοψήφια, στην μάχη διάδοχη εμφανίστηκαν οι εξάδες και οι οκτάδες.

Ο καθένας που θεωρούσε τον εαυτό του αρχηγό, σήκωνε το χέρι του και αυτοχριζόταν υποψήφιος.

Η Φώφη Γεννηματά είχε καταφέρει να βγαίνει συνεχώς νικήτρια, μέχρι που ο ξαφνικός χαμός της ανέτρεψε τα πάντα.

Το κλίμα πολώθηκε, κάποιοι βρήκαν κενό χώρο και θυμήθηκαν ότι θέλουν να κάνουν και πάλι τον αρχηγό και κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι η υποψηφιότητά τους θα τους εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα.

Θα πει κάποιος, έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στις εσωκομματικές διαδικασίες γίνονται σεβαστά τα κίνητρα και οι φιλοδοξίες όλων. Όλα τα λουλούδια έχουν δικαίωμα να ανθίσουν.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν έναν από τους έξι υποψήφιους, είναι πως τα πράγματα έχουν αλλάξει  και πως αυτός ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας έχει αποκτήσει ξανά δυναμική.

Μετά την ήττα  του ΣΥΡΙΖΑ και την απομυθοποίηση του αριστερού αφηγήματος, τα πράγματα ισορρόπησαν και η οικονομία της χώρας μπήκε και πάλι σε μια δυναμική τροχιά.

Ανεξάρτητα, αν η πανδημία και η καραντίνα έχουν «φρενάρει» την ανάπτυξη, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να ξαναγυρίσει στις καλές εποχές. Τότε που οι ρυθμοί ανάπτυξης έτρεχαν με 4% και 5% και ωφελημένοι ήταν όλοι. Και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Αυτή η πορεία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, γιατί τα πειράματα πληρώνονται και αυτό το έχουν καταλάβει οι πολίτες.

Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται αυτός ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας να δυναμώσει εκ νέου, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα ισχυρό δεύτερο πόλο, που θα σέβεται και θα αξιοποιεί όλη την παραγωγική βάση της οικονομίας, αλλά και θα βοηθήσει να ισχυροποιηθούν και όχι να απαξιώνονται οι θεσμοί της.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η σημερινή ψήφος για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο τρίτο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, που έχει τις δυνατότητες να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας.

Βέβαια,τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν σημαίνει ότι όποιος και αν εκλεγεί, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει  τα ποσοστά του.

Όπως κατέρρευσε από το 2011 και μετά, από τις λάθος επιλογές, έτσι μπορεί και να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, αν ο νέος πρόεδρος δεν σηματοδοτεί μια ανανέωση και καινούρια προοπτική.