Δερμιτζάκης: Θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος στα χωριά του το Πάσχα (vid)

Το Πάσχα πλησιάζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα καθορίσουν εάν θα πάμε στο χωριό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, ενώ στη «μάχη» μπαίνουν για τα καλά και τα self tests που επεκτείνονται για εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με το STAR, το Πάσχα στο χωριό αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, με την κυβέρνηση θέτει τους κανόνες για μια ασφαλή και συντεταγμένη έξοδο.

Αυτή περιλαμβάνει την αναχώρηση προς την επαρχία με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) από 48 έως 72 ώρες πριν το ταξίδι και την επιστροφή με υποχρεωτικό self test, το οποίο γίνεται υποχρεωτικό για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά, εστίαση, μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίας τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων θα είναι ελεύθεροι όσον αφορά τις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Ανάσταση στις εκκλησίες

Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα.Η ΔΙΣ με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας, ζητά να αυξηθούν οι πιστοί στους ναούς και συγκεκριμένα, ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα όπως και να διατηρηθεί η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τo MEGA, ζητείται αλλαγή του μέγιστου ορίου πιστών στους ναούς, από 20 σε 100. Το αίτημα αυτό αφορά τους ναούς, ο οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 1.500 τ.μ.

H Ιερά Σύνοδος θέλει τους πιστούς να παραμένουν στους προαύλιους χώρους και στις πλατείες των ναών, ενώ κληρικοί και προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα»

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει από σήμερα το «στίγμα», βάζοντας «φρένο»σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για περαιτέρω άρση μέτρων.

Ζήτησε να «αποφύγουμε υπερβολές» που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω, ενώ διεμήνυσε πως: «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».