Για το σχέδιο της κυβέρνησης, όσον αφορά τον τουρισμό αναφέρθηκε χθες ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, το οποίο όπως είπες «σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Restart στον τουρισμό σε δύο μέτωπα

Η επανεκκίνηση αφορά δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ το δεύτερο, αφορά το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα έχει ανακοινωθεί πως θα στηριχθεί πολύ ο καταδυτικός τουρισμός και το γιώτινγκ που ξεκινά στις 25 του μηνός. Μία εβδομάδα μετά, την 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όπως και οι κατασκηνώσεις. Όσον αφορά τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου, όντας έτοιμα να υποδεχθούν τους τουρίστες, μόλις ανοίξουν τα σύνορα.

Παράλληλα από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά μόνο για χώρες που έχουν καλά επιδημιολογικά κριτήρια, ενώ από 1η Ιουλίου θα γίνονται ελεύθερα οι πτήσεις του εξωτερικού και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Ποιες χώρες θα φέρουν επισκέπτες στην Ελλάδα,

Οι πρώτες χώρες που θα μπορούν αν στείλουν επισκέπτες είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής. Εκτιμάται πως περίπου 20 κράτη θα μπορούν να φέρουν επισκέπτες στην Ελλάδα, με τον υπουργό να τονίζει πως τα κριτήρια που θα αξιολογούνται θα είναι η Οδική πρόσβαση, η Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς και οι Ομογενειακές κοινότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε πως οι επισκέπτες της Ελλάδας θα μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά από την χώρα τους, ωστόσο στην Ελλάδα θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν υπάρξει κάποιο τεστ επισκέπτη, το οποίο είναι θετικό στον κορωνοιό, η πολιτεία έχει μεριμνήσει και για αυτό. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν ειδικοί χώροι για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Όσον αφορά τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, υπάρχουν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για αυτούς.

Voucher σε 250.000 δικαιούχους

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε χθες και την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.Συγκεκριμένα ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το συγκεκριμένο έχει σαν στόχο την ρευστότητα και την τόνωση της ζήτησης. Μάλιστα έχει προυπολογισμό 30 εκατομμυρία ευρώ και θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, ενώ θα προβλέπει και κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις. Αυτό το πρόγραμμα αφορά 250.000 δικαιούχους.