Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός του Ιανουαρίου.

Ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί απλώς μία επικοινωνιακή κίνηση, αλλά εργαλείο, προκειμένου η κυβέρνηση να αλλάξει σελίδα και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Ουσιαστικά το νέο υπουργικό συμβούλιο, τη σύνθεση του οποίου αναμένεται να την μάθουμε εντός των προσεχών ημερών, θα κληθεί να υλοποιήσει ένα νέο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν είναι άλλο από τη διαχείρηση ενός πιθανού τρίτου κύματος κορωνοϊού και κυρίως την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου η υγειονομική κρίση που προκάλεσε παγκοσμίως η πανδημία ήταν ένα τεράστιο σοκ για κάθε κοινωνία και οικονομία.

Προτεραιότητα λοιπόν των κυβερνήσεων και των κρατικών δομών ήταν η ανταπόκριση στις έκτακτες ανάγκες που ανέκυψαν στο υγειονομικό πεδίο και η στήριξη των κοινωνιών που έμειναν χωρίς οικονομικό «οξυγόνο».

Η κρίση όμως έφερε στην επιφάνεια διαρθρωτικά προβλήματα και συστημικές αδυναμίες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν συντονισμένα και επειγόντως, πολύ περισσότερο καθόσον ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει παρά την προοπτική των μαζικών εμβολιασμών.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «υγεία χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει» για αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προγραμματίσει τις κινήσεις του, ώστε το 2021 η Ελλάδα να τοποθετηθεί εγκαίρως και παραγωγικά στο νέο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, να κατευνάσει τις ανησυχίες και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.

Ήδη από τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 είναι έτοιμο στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείο το λεγόμενο «ενοποιημένο κυβερνητικό σχέδιο».

Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, έργα και νομοθετικές πρωτοβουλίες με περίοδο υλοποίησης το 2021, αλλά και δράσεις που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια.

Είναι ένας οδικός χάρτης με μετρήσιμους στόχους προκειμένου η κοινωνία να έχει πλήρη γνώση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και να συμμετέχει στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας.

Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά αποτελεί το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο καλείται να εφαρμόσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, έχοντας πλαισιωθεί με φρέσκα πρόσωπα.