Με ένα σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων επιχειρεί ο ΟΑΕΔ να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω της πορείας του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 ανοιχτά προγράμματα απασχόλησης, τα οποία προσφέρουν 38.600 νέες θέσεις εργασίας και ήδη καταγράφεται αυξημένη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα προγράμματα που άνοιξε – το «30 άνω»–  προσέφερε 8.300 θέσεις και μέσα σε διάστημα μόνο 2 μηνών, υπερκαλύφθηκε όσον αφορά στη ζήτηση. 

Στα νέα προγράμματα αναφέρθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής. Ειδικότερα υπογράμμισε πως τα προγράμματα που “τρέχουν” είναι τα εξής:

– «Επιταγές επανένταξης στην αγορά εργασίας» με 9.200 νέες θέσεις, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 ευρώ. Απευθύνεται σε επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας, σε επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας. Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 830 ευρώ το μήνα.

– Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18 έως 29 ετών, ανεξάρτητα εκπαιδευτικού επιπέδου, με 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Η διάρκεια είναι 12 μήνες και η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του συνολικού κόστους.

-Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης. Δημιουργούνται 5.200 νέες θέσεις εργασίας και η  επιδότηση ανέρχεται στο 60% έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

-Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων 22 έως 29 ετών, διάρκειας 10 μηνών. Έχει επιδότηση 75% έως τα 750 ευρώ.

Επίσης ανακοινώθηκε η  έναρξη νέου προγράμματος 3.000 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο. Η διάρκεια φτάνει τους επτά μήνες και ο Ο.Α.Ε.Δ. το επιδοτεί στο 100%

Παράλληλα  υπάρχει πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με 1.200 θέσεις εργασίας (12 + 12 μήνες) και επιδότηση 90%. Και τέλος, υπάρχει πρόγραμμα 8.500 θέσεων, για μακροχρόνια ανέργους 55 έως 67 ετών, με 75% επιδότηση, έως τα 750 ευρώ το μήνα.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέα προγράμματα, ενώ βαρύτητα δίνεται και στην αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Όπως είπε ο διοικητής του ΟΑΕΔ «κοιτάμε να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού μέσα από μία νέα συνεργασία με την Google, γιατί και εμείς και η Google είναι μέλη της εθνικής ψηφιακής συμμαχίας για δεξιότητες και απασχόληση.

Ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει δωρεάν κατάρτιση σε 3.000 ανέργους και θα ακολουθήσει πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για 5.000 ανέργους. Η ζήτηση ήταν πρωτοφανής. Μέσα σε έξι μέρες είχαμε 5.000 αιτήσεις για 3.000 θέσεις.

Αυτό μας οδήγησε στο να αυξήσουμε τον αριθμό των θέσεων από 3.000 σε 3.400 και μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε δεύτερο κύκλο για το πρόγραμμα με επιπλέον 1.500 θέσεις ακριβώς επειδή η ζήτηση από τους ανέργους για το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ υψηλή.

Αυτό είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ διάρκειας 75 ωρών και όπως σας είπα θα ακολουθήσει πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας».