Φαίνεται τελικά ότι θα χρειαστεί περισσότερο καιρός από τον αρχικά προβλεπόμενο προκειμένου οι παρατηρητές της πολιτικής ζωής να συνειδητοποιήσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφέρει από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς. Δεν το λες παράλογο, όταν αυτή η χώρα προχωρούσε πάντοτε επιλέγοντας στα εκάστοτε κεντρικά ζητήματα τη λογική : “Αφού τα έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, εγώ θα τα αλλάξω;”. Από τον πιο μικρό δημόσιο υπάλληλο έως και τα Υπουργικά γραφεία.

Αυτό λοιπόν αλλάζει τώρα κι αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν τις διαφορές των επιλογών Μητσοτάκη σε σύγκριση με το παρελθόν της πολιτικής στην Ελλάδα προφανώς και δεν συγκαταλέγονται σ’ εκείνους που ανησυχούν για την πορεία αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας.

Διαβάσαμε λοιπόν ξανά ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανασχηματισμό στα επόμενα 24ωρα. Διότι έχει καταλήξει στα ονόματα που θα αναλάβουν τα Υπουργεία και προφανώς σ’ εκείνα που θα αντικατασταθούν. Μα δεν είπε ποτέ κανείς ότι δεν ξέρει ποιους θέλει να προωθήσει στην πρώτη γραμμή, ούτε ότι δεν έχει αποφασίσει ποιοι έτρεξαν με πιο μικρή ταχύτητα από εκείνη που επιθυμούσε. Αυτό είναι όμως άλλο από το : “Κάνει ανασχηματισμό”. Ε, λοιπόν όχι, δεν κάνει!

Καταρχάς τρέχουν αυτές τις μέρες τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και επίσης παραδοσιακά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου ποτέ δεν γίνονται αλλαγές σε πρόσωπα, σε καμία κυβέρνηση της ιστορίας μας (αφού θέλετε να πάμε και με τις… παραδόσεις). Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να χαθεί χρόνος τώρα, στη διάρκεια της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού, με αλλαγές προσώπων. Όσο κι αν κάποιοι καθυστέρησαν στις αντιδράσεις και την υλοποίηση του σχεδιασμού, ή παρέκκλιναν κιόλας σε κάποιες περιπτώσεις, είναι βέβαιο πως θα χαθεί περισσότερος χρόνος έως ότου τα νέα πρόσωπα καταλάβουν που βρίσκονται και τι πρέπει να κάνουν εν μέσω καλοκαιριού.

Και κάτι ακόμη, που δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο συνήθης Έλληνας πολιτικός, κατά συνέπεια ούτε ο συνήθης Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν θα επιλέξει το προφανές, ούτε το αναμενόμενο, όχι επειδή αγαπάει τις εκπλήξεις και θέλει να βρει λόγους πρωτοτυπίας στην πολιτική του. Ο ίδιος απλά δεν ταιριάζει με τη νοοτροπία του παρελθόντος και πριν απ΄όλα τον ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά. Τα ονόματα τα έχει, ανασχηματισμό ασφαλώς και θα κάνει, όταν θα έχει νόημα η παραγωγική διαδικασία της πολιτικής του να αξιοποιηθεί. Πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να είναι μία σκέψη του, λέω εγώ…