Σε μια διαδικτυακή ομιλία ενώπιον της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, με αντικείμενο συζήτησης την αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση στις τάξεις της, ο Γιοσίρο Μόρι έκανε ένα σχόλιο που συζητήθηκε.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προειδοποίησε ότι «τα μίτινγκ μπορεί να μην τελειώνουν ποτέ, επειδή οι γυναίκες γίνονται ανταγωνιστικές μεταξύ τους για το ποια θα μιλήσει περισσότερο».

ΔΟΕ: «Απολύτως ανάρμοστο σχόλιο»

Το σχόλιο του αυτό θεωρήθηκε σεξιστικό και προκάλεσε σάλο με αποτέλεσμα η Κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε ανακοίνωσε πως δεν θα μετάσχει σε συνάντηση μαζί του, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, ενώ η ΔΟΕ χαρακτήρισε «απολύτως ανάρμοστο» το σχόλιο του.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως: «Τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου του Τόκιο 2020 ήταν απολύτως ανάρμοστα και σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της ΔΟΕ και στις μεταρρυθμίσεις στην Ολυμπιακή Ατζέντα 2020. Πέρα από την απολογία του κ. Μόρι, η οργανωτική επιτροπή επίσης θεωρεί ανάρμοστο το σχόλιό του και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για ισότητα. Ως ηγέτες του Ολυμπιακού Κινήματος, είμαστε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την προώθηση των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα και όλες τις δομές, όπως ορίζει ο Ολυμπιακός Χάρτης».

Παραιτήσεις και παράπονα

Πάντως, το σεξιστικό σχόλιο του Μόρι έκανε σχεδόν 450 εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων να παραιτηθούν, ενώ έχουν γίνει περισσότερα από 5.500 παράπονα.

Επίσης, γυναίκες βουλευτές μετείχαν σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο φορώντας λευκά ρούχα, μια κίνηση που είχαν κάνει οι Αμερικανίδες βουλευτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.