Το νέο μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού στην πολιτεία της Βικτόρια της Αυστραλίας, δεν φαίνεται να οφείλεται τελικά σε κάποιο τυχαίο γεγονός, ή σε απρόσεκτους πολίτες της περιοχής, αλλά έχει έντονα σημάδια σεξουαλικού σκανδάλου.

Συγκεκριμένα, μετά από πληθώρα καταγγελιών, οι δικαστικές αρχές προέβησαν σε ανακρίσεις για το γεγονός πως εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιούνταν για την απομόνωση διεθνών αφίξεων, φέρονται να έκαναν σεξ με άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (02/07), ότι η κυβέρνηση της πολιτείας θα διαθέσει 3 εκατομμύρια δολάρια για τη διεξαγωγή της έρευνας. Προηγουμένως είχε αναφέρει ότι ένας αριθμός κρουσμάτων στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου θα μπορούσε να συνδέεται επίσης με «μια παραβίαση του ελέγχου των λοιμώξεων από το πρόγραμμα καραντίνας στα ξενοδοχεία».

Μόνο οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι επιτρέπεται να μπουν στη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το εθνικό δίκτυο ABC αναφέρει ότι 31 κρούσματα έχουν συνδεθεί με το ξενοδοχείο Stamford Plaza της Μελβούρνης, ενώ άλλες λοιμώξεις συνδέονται με το ξενοδοχείο Rydges στο Σουάνστον, το οποίο βρίσκεται επίσης στην πρωτεύουσα της πολιτείας.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό που συνέβη εκεί είναι απαράδεκτο, ενώ θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι έχει γίνει», δήλωσε ο Άντριους.

Σύμφωνα με το 9 News, οι καταγγελίες συμπεριλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι ορισμένοι εργαζόμενοι έκαναν σεξ με φιλοξενούμενους που είχαν τεθεί σε απομόνωση, ενώ άλλες σημειώνουν την απουσία εκπαίδευσης των φυλάκων. Ένας φύλακας δήλωσε στο Today ότι έλαβε… πέντε λεπτά εκπαίδευσης πριν ξεκινήσει να δουλεύει.

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τις καταγγελίες, ενώ το CNN έχει απευθυνθεί και στην Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Βικτόρια ζητώντας να σχολιάσουν το ζήτημα. Σε συνέντευξή του στο Channel Seven την Πέμπτη, ο υπουργός υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε: «Σε δύο περιπτώσεις φαίνεται πως είχαν υπάρξει ξεκάθαρες παραβιάσεις με σαφείς επιπτώσεις».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες ότι οι φύλακες κοιμούνταν με φιλοξενούμενους σε καραντίνα, ο Χαντ υπήρξε αινιγματικός: «Αν είναι αληθείς, πρόκειται για ένα απολύτως απαράδεκτο συμβάν. Ενθαρρύνουμε τις αρχές της Βικτόρια να απαγγείλουν κατηγορίες στους εμπλεκόμενους ή τις εταιρείες που έχουν συμπεριφερθεί ανάρμοστα».

Η Βικτόρια βιώνει νέο ξέσπασμα της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο ανάγκασε τις αρχές να επαναφέρουν το lockdown σε ορισμένες περιοχές της Μελβούρνης. Η πολιτεία κατέγραψε 73 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με το σύνολο των ενεργών λοιμώξεων να αγγίζουν τις 370.

Ο Άντριους δήλωσε ότι κανένας διεθνής ταξιδιώτης δεν θα γίνεται δεκτός στη Μελβούρνη για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ προχωρά σε αναδιάρθρωση του προγράμματος καραντίνας υπό την εποπτεία της Corrections Victoria που διαχειρίζεται τις φυλακές της πολιτείας.

Περισσότεροι από 60,000 Αυστραλοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αφού πρώτα πέρασαν από το σύστημα καραντίνας των ξενοδοχείων, τονίζει ο Άντριους.