Η ηγέτιδα του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν ζήτησε την Κυριακή συγγνώμη για τη δολοφονία του θείου του πρίγκιπα Φίλιππου, του Λόρδου Μάουντμπαντεν.

Το Σιν Φέιν, η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το 1979 είχε δολοφονήσει τον θείο του Φίλιππου και μέντορα του Καρόλου, σε μια δεκαετία που πνίγηκε στο αίμα από τις συγκρούσεις μεταξύ Ιρλανδών ρεπουμπλικανών και εκείνων που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στα βρετανικά χέρια.

Η Mary Lou McDonald, τώρα ηγέτιδα του κόμματος, δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση που σκότωσε τον Λόρδο Μάουντμπαντεν ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στο Κάστρο Classiebawn ήταν «θλιβερή» και «λυπάται που συνέβη». 

Το Σιν Φέιν ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία του λόρδου Μάουνμπαντεν

Τα σχόλιά της έρχονται μια μόλις ημέρα μετά την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ παρουσία της συζύγου του, την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, μετά το θάνατό του στην ηλικία 99 ετών.

Είναι η πρώτη φορά που πολιτικός ηγέτης της Ιρλανδίας ζητά συγγνώμη για τον βομβαρδισμό.

Ο Τζέρι Άνταμς, ο προκάτοχός της, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση όταν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο το 2015.  

Ο Λόρδος Μάουνμπαντεν, ήταν μια δημοφιλής και γνωστή βασιλική φιγούρα που δεν είχε εμπλακεί στις μάχες στην Ιρλανδία, αλλά κατείχε εξέχουσα θέση ως μέντορας του πρίγκιπα Καρόλου.

Ο IRA είχε απειλήσει επανειλημμένα να τον δολοφονήσει και μάλιστα έφτασε κοντά στον στόχο του, όταν το 1978 ένας ελεύθερος σκοπευτής προσπάθησε να πυροβολήσει τον συνταξιούχο ναύαρχο από ένα σκάφος – αλλά δεν τα κατάφερε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Ο Λόρδος Μάουντμπαντεν είχε απορρίψει τον κίνδυνο λέγοντας: «Ποιος θα ήθελε να σκοτώσει έναν γέρο;»

Αλλά το 1979, ο IRA κατάφερε να πυροδοτήσει με τηλεχειρισμό μια βόμβα 50 λίτρων που στερεώθηκε στο κύτος αλιευτικού σκάφους του Λόρδου Μάουντμπαντεν, του Shadow V.

Το Σιν Φέιν ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία του λόρδου Μάουνμπαντεν

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε ενώ ο 79χρονος ήταν στις ετήσιες διακοπές του στο Κάστρο Classiebawn, κοντά σε περιοχή γνωστής δραστηριότητας του IRA – μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Το βράδυ της 26ης Αυγούστου, δύο μέλη του IRA βούτηξαν κάτω στις αποβάθρες όπου το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο και έβαλε τη βόμβα στο κύτος της. 

Την επόμενη μέρα, που ήταν επίσημη αργία, ο Λόρδος πήγε για βόλτα με το σκάφος συνοδευόμενος από 6 ακόμη άτομα, φίλους και συγγενείς του. Έπειτα από 30 λεπτά περίπου, η βόμβα πυροδοτήθηκε – σκοτώνοντας αμέσως τον Λόρδο Μάουντμπτεν και δύο ακόμη επιβαίνοντες.

Η Lady Brabourne πέθανε την επόμενη μέρα από τα βαριά τραύματά της.

Πηγή: dailymail