Σεπτέμβριος, Θεσσαλονίκη.

Βρέθηκα και φέτος στη Θεσσαλονίκη, όπως κάθε χρόνο την περίοδο της Έκθεσης.

Παράδοση, συνήθεια που από παιδί ακολουθούσαμε με τους γονείς μου, να πηγαίνουμε στην Έκθεση να δούμε τα Περίπτερα των άλλων χωρών, να δούμε νέες τεχνολογίες και προτάσεις, να χαρούμε τα παιχνίδια.

Μεγαλώνοντας, πολιτικοποιημένος πια, κάθε χρόνο εκεί, για ν’ ακούσω την ομιλία του αρχηγού – πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας. Δύο χρονιές, μάλιστα, δίπλα του οικοδεσπότης, ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Φέτος, για πρώτη φορά δεν παρακολούθησα την ομιλία του πρωθυπουργού στο «Βελλίδειο», αλλά από την τηλεόραση. Πόσο διαφορετικά ήταν. Σιγά – σιγά, όμως, παρακολουθώντας τον πρωθυπουργό, μπήκα ξανά στο κλίμα των προηγούμενων χρόνων και μ’ ενδιαφέρον τον άκουγα. Έβλεπα την αγωνία του να πείσει τον ελληνικό λαό, πως όπως οι προηγούμενες δύσκολες στιγμές της διακυβέρνησής του, το Μεταναστευτικό και η πρωτοφανής πανδημία, αντιμετωπίστηκαν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικά μέτρα, έτσι και τώρα γνωρίζουμε πώς θα κερδίσουμε τη μάχη.

Είναι δύσκολο το φθινόπωρο και ο χειμώνας για την Ελλάδα, για την Οικονομία, για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις, για την ελληνική οικογένεια. Θα γίνει ακόμη δυσκολότερη η κατάσταση, γιατί ενέσκηψε το δεύτερο κύμα της πανδημίας νωρίτερα, με πολλά κρούσματα. Από την άλλη, η προκλητικότητα – επιθετικότητα της Τουρκίας αυξάνεται σημαντικά.

Στην αγωνία και την ανασφάλεια του λαού ο πρωθυπουργός καλείται να αντιπαραθέσει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειάς του. Αυτά προσπάθησε να περάσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του. Γι’ αυτό έριξε βάρος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων – Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού Ξηράς. Πολλά δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Για ισχυρό ελληνικό Στρατό. Σαφώς και θα ήταν καλύτερο τα ποσά αυτά να διατίθεντο στην Οικονομία. Δεν μπορεί να γίνει, όμως, διαφορετικά έχοντας δίπλα έναν επικίνδυνα απρόβλεπτο γείτονα, όπως την Τουρκία.

Από την ασφάλεια της Ελλάδας ξεκινάει η προσπάθεια για την οικονομική ανασύνταξη και την ανάπτυξη. Η μείωση των εισφορών θα είναι μία μεγάλη ανάσα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Η μεσαία τάξη πρέπει να βοηθηθεί, γιατί αυτή αποτελεί σημαντική, ζωτική δύναμη της ελληνικής Οικονομίας. Βέβαια, συνεχίζουν να υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες που τους γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Η έξαρση του κορωνοϊού και η επίμονη στάση της Τουρκίας. Αν δεν υπάρξει νέα έξαρση του ιού και μεγαλύτερη ένταση με τη γείτονα χώρα, είμαι βέβαιος πως το 2021 θα ανατείλει με την ανάπτυξη να έρχεται, με την Ελλάδα να βρίσκει τους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Η ανάσα που δίνει η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα φέρουν αποτελέσματα. Να αισιοδοξούμε για το μέλλον, να εργαζόμαστε με πίστη στη δύναμη και τις ικανότητες του Έλληνα, που τελικά, πάντα τα καταφέρνει!