Κωδικός «μεσαία τάξη» στο Μέγαρο Μαξίμου

Μπορεί η χώρα μας, σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως υπάρχουν στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και ανησυχούν ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό γραφείο.  

Ενώ σχεδόν λοιπόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι  στο «κόκκινο», η Ελλάδα  παραμένει στο «πορτοκαλί» και είναι σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές. Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λένε να σταματήσουν να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό, μια και βρίσκονται σε γνώση τους  ορισμένες παράμετροι που εάν δεν ελεγχθούν άμεσα, τότε όλα μπορεί να ανατραπούν. 

Μία από αυτές είναι η μικρή μεν αλλά σταθερή τα τελευταία 24ωρα αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα από περίπου 9.400 μόλις ελέγχους σε σύγκριση με τα 320 της προηγούμενης Δευτέρας καθώς και οι κυριακάτικες διαγνώσεις από 237 (17/1) σε 334 (24/1), μαρτυρούν την αυξητική πορεία του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μικρές αλλά σημαντικές ενδείξεις της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην πανδημία. 

Στην κυβέρνηση περιμένουν αυξημένα κρούσματα μετά και την απελευθέρωση του λιανεμπορίου όμως όλα έχουν όρια, όπως λένε χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση μάλιστα που εντοπίσουν μεγαλύτερη αύξηση τότε όλα είναι ανοιχτά ακόμα και νέα περιοριστικά μέτρα. 

Μέχρι τότε πάντως ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολλά στην επιχείρηση εμβολιασμού. Χθες παρελήφθησαν από την Pfizer 100.000 δόσεις, με τις παραδόσεις να έχουν αποκατασταθεί.

«Ευελπιστούμε πως αν διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων  θα παραληφθούν συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις. Έτσι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από τη Pfizer 1.415.000 δόσεις όπως ήταν και το αρχικά συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις από την AstraZeneca στους επόμενους δυο μήνες η χώρα μας θα παραλάβει, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, 410.000 δόσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την εταιρεία Moderna θα παραληφθούν 20.000 δόσεις των Ιανουάριο, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πλέγμα προστασίας που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κορωνοϊό, με την ελπίδα να πετύχει.