Το στοίχημα του Ιερωνύμου, οι επιφυλακτικοί του εμβολιασμού και τα... βόδια!

Η υποχρεωτικότητα ή μη, του εμβολιασμού κληρικών και των λοιπών εργαζομένων στις εκκλησίες και τα ιδρύματά τους αναμένεται να είναι το επόμενο σημείο τριβής μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ήδη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, από την προηγούμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται από το έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η «Βραδυνή της Κυριακής», έχει αποστείλει προς όλες τις Μητροπόλεις της χώρας κατεπείγον εγκύκλιο σημείωμα με το οποίο ζητείται –με άμεση, αυθημερόν έναρξη ισχύος– ο έλεγχος των προσερχόμενων κληρικών λειτουργών και εργαζομένων στους ναούς και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (περιλαμβανομένων και των μητροπολιτικών γραφείων).

Το στοίχημα του Ιερωνύμου, οι επιφυλακτικοί του εμβολιασμού και τα... βόδια! | egkiklios
Το στοίχημα του Ιερωνύμου, οι επιφυλακτικοί του εμβολιασμού και τα... βόδια! | egkiklios1

Η είσοδος στους χώρους αυτούς, σύμφωνα με το εγκύκλιο σημείωμα, θα επιτρέπεται μόνον:

  • α) στους έχοντες το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, και
  • β) στους έχοντες το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ εξαμήνου.

Εάν κάποιος δε διαθέτει τίποτα από τα δύο προαναφερόμενα θα πρέπει να έχει αρνητικό πιστοποιητικό μετά από διενέργεια, με δική του δαπάνη, μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (Rapid Test).

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες των Μητροπόλεων δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει το εγκύκλιο σημείωμα και οι περισσότερες προσανατολίζονται να το θέσουν σε ισχύ με εσωτερικό τους έγγραφο ενημέρωσης από 1ης Οκτωβρίου.

Η απροθυμία, η υποβόσκουσα αμφιβολία ως προς τη χρησιμότητα του εμβολιασμού ή ο φόβος και η ανησυχία δημιουργούν, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία, επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού των κληρικών.

Για να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται εισηγήσεις για να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους κληρικούς. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, εμμένων στην καταρχήν εφαρμογή του εγκυκλίου σημειώματος. Άλλωστε, συνομιλητές στην Αρχιεπισκοπική Αυλή υποστηρίζουν αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές ως προς τις διαθέσεις του κ. Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», ο ίδιος θα ήθελε να δει να εφαρμόζεται –όσο γίνεται πιο γρήγορα– ο τρόπος ελέγχου και εισόδου σε ναούς και ιδρύματα που ορίζει το εγκύκλιο σημείωμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Είναι το βασικό, πρώτο βήμα. Είναι, άλλωστε, τα ίδια που ισχύουν και στο Δημόσιο, τα σχολεία ή τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχει λόγος διαφορετικής αντιμετώπισης της Εκκλησίας, καθώς αυτή έχει σταθεί μπροστάρης στο εμβολιαστικό κίνημα και στην ενημέρωση των πιστών για τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Οι εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα, τη συνολική, πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει υγειονομικά η Εκκλησία. Και όπως διαμηνύθηκε στη «Βραδυνή της Κυριακής», αυτό το σκεπτικό εκφράζει –μέχρι στιγμής και αυτή τη στιγμή– τον άγιο Πρώτο.

Οι φοβικοί της προοπτικής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους κληρικούς και τους εργαζομένους σε ναούς, ιδρύματα και μητροπολιτικά γραφεία τόνιζαν, με θυμό, χθες το βράδυ, πως «μόνο οι αγελάδες και τα βόδια εμβολιάζονται υποχρεωτικά»!

Το μεγάλο στοίχημα για τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες του είναι να μην επεκταθεί αυτού του είδους ο διχασμός και να παραμείνει περιχαρακωμένος όπως είναι σήμερα σε μειοψηφικά ποσοστά.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»