Σε αυτό το podcast παρουσιάζονται οι παρακάτω θεματικές:

-Πληροφορίες για την υπέροχη ποιητική πόλη Σιράζ.

– Ο ποιητής με τον οποίο ασχολούμαστε είναι ο Σααντί Σιραζί.

-Η ιστορία την οποία ακούμε στο 4ο Ιράνcast είναι Σααντί Σιραζί από το διάσημο έργο του Golestan, γνωστό στα ελληνικά ως Ο κήπος με τα ρόδα.   

– Το μουσικό σύστημα με το οποίο ασχολούμαστε είναι το Bayat Esfahan, ένα από τα επτά Dastgahs της περσικής παραδοσιακής μουσικής.

– Σε αυτό το podcast έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ισμήνη Κριάρη η οποία επισκέφτηκε το Ιράν στα πλαίσια ενός επιστημονικού συνεδρίου. Οι πληροφορίες που μοιράζεται μαζί μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Η ιστορία μας.

Μια φορά κι έναν καιρό κάποιο άνθρωποι ήθελαν να ταξιδέψουν με πλοίο. Κάποιοι από τους ταξιδιώτες του πλοίου ήταν έμποροι που πήγαιναν σε άλλες χώρες να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν και μερικοί τουρίστες που πήγαιναν να επισκεφτούν διάφορα μέρη του κόσμου. Μόλις το πλοίο βγήκε από το λιμάνι και ξεκίνησε το ταξίδι του αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στο κατάστρωμα και χάζευαν τη θάλασσα. Έτσι, πολλοί άγνωστοι άνθρωποι βρέθηκαν ο ένας κοντά στον άλλο. Μια μόνο κουβέντα αρκούσε για να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ τους. Όπως και έγινε! Ξαφνικά ενώ συνομιλούσαν για διάφορα θέματα βλέπουν ένα μικρό καραβάκι σε κοντινή απόσταση από το πλοίο τους. Αυτό το μικρό καραβάκι ακολουθούσε το πλοίο. Ένας επιβάτης δείχνει το καραβάκι αυτό και λέει: «Μα καλά, πώς θέλουν να κάνουν ταξίδι μέσα στην αχανή θάλασσα με ένα μικρό βαρκάκι; Πώς τολμούν να μπουν στο νερό με ένα καραβάκι; Αν συμβεί μια ξαφνική καταιγίδα ή ανεμοστρόβιλος αυτό θα είναι επικίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Κάπως έτσι οι ταξιδιώτες που ήταν πάνω στο κατάστρωμα βρήκαν ένα καινούριο θέμα για συζήτηση και ο καθένας έλεγε την άποψή του.

[…]

Άλλος υποστήριζε ότι όλα είναι θέλημα Θεού, άλλος ότι ο άνθρωπος φτιάχνει τη μοίρα του, κάποιος τρίτος ότι όλα στηρίζονται στη λογική.

Κάποια στιγμή πράγματι ξέσπασε καταιγίδα και το βαρκάκι βούλιαξε. Ένας από τους ναύτες του πλοίου έτρεξε να σώσει τους ναυαγούς. Ωστόσο κατάφερε να σώσει μόνο τον έναν από τους δύο καθώς οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν.

Η ιστορία έχει ενδιαφέρον καθώς ο ναύτης γνώριζε τους δύο ναυαγούς, ήταν από το ίδιο χωριό. Ο ένας του είχε φερθεί σκληρά ενώ ο άλλος με καλοσύνη. Τελικά έσωσε αυτόν που του φέρθηκε με καλοσύνη.

Το ηθικό δίδαγμα του Σααντί είναι ότι ανάμεσα στους φιλοσόφους υπήρχει διαφορά απόψεων. Κάποιοι έλεγαν ότι η μοίρα του ανθρώπου είναι προκαθορισμένη από το Θεό. Άλλοι ότι ο άνθρωπος καθορίζει τη μοίρα του. Ο Σααντί προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα. Λέγοντας αυτή την ιστορία υποστηρίζει ότι η μοίρα του ανθρώπου φτιάχνεται από τον ίδιο. Ο κάθε άνθρωπος χτίζει με τις πράξεις του τη ζωή του. Ο ένας από τους δύο ανθρώπους κατάφερε να διασωθεί γιατί η καλοσύνη που κάποτε επέδειξε επέστρεψε σ’ αυτόν.

Ο Σααντί Σιραζί γεννήθηκε το 1184 και υπήρξε ένας από τους κύριους Πέρσες ποιητές του Μεσαίωνα. Δεν είναι γνωστός μόνο στις αραβόφωνες χώρες, αλλά αναφέρεται και τη δύση. Αναγνωρίστηκε για την ποιότητα των γραπτών του και για το βάθος των κοινωνικών και ηθικών του απόψεων.

Έγραψε δύο σημαντικά λογοτεχνικά βιβλία, το Bustan, γνωστό και ως Δενδρόκηπος και το Golestan, γνωστό στα ελληνικά ως ο Κήπος με τα ρόδα τα οποία ήταν τα πιο σημαντικά βιβλία της περσικής λογοτεχνίας.

Ο τάφος του Σααντί στο Σιράζ

Στα περίχωρα του τάφου, υπάρχει ένας τεράστιος κήπος ο οποίος δημιουργεί μια ποιητική ατμόσφαιρα.

 Ο τάφος του Saadi είναι ένα συγκρότημα το οποίο αποτελείται από διάφορα τμήματα. Ένα ένα σύστημα ύδρευσης ρέει υπόγεια και μια λίμνη γεμάτη ψάρια βρίσκεται δίπλα στον τάφο στον οποίο οι ντόπιοι πραγματοποιούν κάποιες τελετές.

 Υπάρχει μια πισίνα η οποία είναι ευρέως γνωστή ως η πισίνα των νομισμάτων και σε αυτήν ρίχνουν νομίσματα οι άνθρωποι που θέλουν να πραγματοποιηθούν οι στόχοι τους και οι επιθυμίες τους.

 Σε κάθε γωνία, υπάρχει μια επιγραφή που περιέχει τα ποιήματα του Saadi. Υπάρχουν πολλοί τάφοι κοντά στον τύμβο, οι οποίοι ανήκουν σε ορισμένες ιστορικές φιγούρες, όπως καλλιτέχνες και ποιητές που είχαν ζητήσει να θαφτούν σε αυτόν τον τάφο. Ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους που έχει ταφεί σε αυτόν τον τάφο είναι ο Soorideh Shirazi.

Σιράζ, η πόλη των ποιητών

Αυτή η πόλη είναι γνωστή ως σημαντικό τουριστικό κέντρο, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας, καθώς και ως η πόλη της ποίησης, του κρασιού και των λουλουδιών. Οι τάφοι πολλών ποιητών όπως αυτός του Hafez και αυτός του Sa’adi τοποθετούνται στο Shiraz.

Σημαντικότερα αξιοθέατα είναι:  

Το παζάρι Vakil -Το τζαμί του Vakil -Το ιστορικό λουτρό του Vakil

-Η Πύλη του Κορανίου-Το Λούνα Πάρκ του Shiraz- Ο κήπος Haft Tanan- Ο κήπος Jahan Nama -Το μουσείο Pars -Ο τάφος του Saadi

Η γνωστή σε όλον τον κόσμο αρχαία Περσέπολη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Σιράζ. Σε επόμενο podcast θα αναφερθούμε διεξοδικά σε αυτήν.

Kalam Polo Shirazi

Το Kalam Polo είναι ένα από αυτά τα ιρανικά παραδοσιακά φαγητά που μαγειρεύονται στις περισσότερες ιρανικές οικογένειες αλλά με μια εντελώς διαφορετική γεύση στην επαρχία Fars από τις άλλες περιοχές της χώρας. Τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση του είναι εξαιρετικά ευχάριστη λόγω των διαφορετικών τοπικών λαχανικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του. Το μαγείρεμα του Kalam Polo απαιτεί αρκετό χρόνο και μεγάλη υπομονή. Το ρύζι, το γογγύλι, τα λαχανικά όπως (το εστραγκόν, ο άνηθος, ο βασιλικός και τα πράσα), ο κιμάς ,το αλεύρι  και τα ρεβίθια είναι τα συστατικά αυτού του φαγητού. Το κεφτεδάκι (ψιλοκομμένο κρέας με αλεύρι από ρεβίθια και τηγανισμένο κρεμμύδι με τη μορφή μικροσκοπικών μπαλών) και το ψιλοκομμένο και μαγειρεμένο γογγύλι προστίθενται συνήθως στο Kalam Polo . Αυτό το πρωτότυπο αλλά και νόστιμο φαγητό σερβίρεται συνήθως με γιαούρτι και λαχανικά.

Συνέντευξη:

Η καθηγήτρια κ. Ισμήνη Κριάρη μας έκανε την τιμή και μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες για το Ιράν. Μας είπε για μία ελληνική εκκλησία που βρίσκεται στην Τεχεράνη η οποία δυστυχώς δεν λειτουργεί ωστόσο δείχνει την έκταση της ελληνικής κοινότητας που υπήρχε κάποτε στην Περσία. Μας μίλησε επίσης για τις θρησκείες που υπάρχουν στο Ιράν και την εκπροσώπησή τους στο ιρανικό κοινοβούλιο