Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τέξας, Άλεν Γουέστ, πρότεινε την Παρασκευή (11/12) ότι «οι πολιτείες που τηρούν το νόμο, ίσως θα έπρεπε να σχηματίσουν τη δική τους ”ένωση”», από την στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αγωγή του Τέξας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 , σύμφωνα με το Fox News και το Associated Press.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν η τελευταία νομική ήττα του Pεπουμπλικανικού Κόμματος, στην προσπάθεια να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου που έδωσαν στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν την νίκη επί του Προέδρου Τραμπ.

Το Τέξας ισχυρίστηκε ότι είχε το δικαίωμα «να απαιτήσει από όλες τις άλλες πολιτείες να τηρήσουν τους συνταγματικούς κανόνες όσον αφορά τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές». Ισχυρίστηκε επίσης πως όλες οι πολιτείες επηρεάζονται αρνητικά όταν κάποιες άλλες πολιτείες αποφασίζουν αυθόρμητα να «παραβιάσουν τον ομοσπονδιακό νόμο για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».

Ο λόγος που προχώρησε στην συγκεκριμένη νομική κίνηση είναι διότι λίγες ημέρες, ακόμα και ώρες, πριν από τις εκλογές, οι κυβερνήτες μερικών πολιτειών (Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα), σε συνεργασία με τα τοπικά δικαστήρια, άλλαξαν τις διαδικασίες του τρόπου ψηφοφορίας, ακόμα και τον τρόπο που ταυτοποιούνταν τα στοιχεία των ψηφοφόρων, γεγονός που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οδήγησε σε παρατυπίες και νοθείες.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση βάσει αυτού του ζητήματος, σύμφωνα με το Associated Press. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το Τέξας «δεν έχει λόγο να υποδεικνύει ή να μοχλεύει τον τρόπο με τον οποίο μια άλλη πολιτεία διεξάγει τις εκλογές της».

Μετά την απόφαση αυτή, ο Άλεν Γουέστ, πρώην μέλος του Κογκρέσου, και νυν πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Τέξας από τον Ιούλιο του 2020, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας την αγωγή του Τέξας, στην οποία συνυπέγραψαν ακόμα 17 πολιτείες καθώς και 106 εκπρόσωποι του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο σε μια οποιαδήποτε πολιτεία, στο να μπορεί να προβαίνει αυθαίρετα σε αντισυνταγματικές ενέργειες, παραβιάζοντας τους εκλογικούς νόμους, με επιζήμιες επιπτώσεις εις βάρος άλλων πολιτειών οι οποίες τηρούν τον νόμο.

Αυτή η απόφαση καθιερώνει ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο οι πολιτείες θα μπορούν να παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ και να μην θεωρούνται υπόλογες», και συνεχίζοντας τόνισε πως «αυτή η απόφαση θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον της συνταγματικής μας δημοκρατίας. Ίσως έφτασε η ώρα οι πολιτείες οι οποίες είναι νομοταγείς απέναντι στο νόμο και στο Σύνταγμα, να δημιουργήσουν την δική τους Ένωση Πολιτειών».

Εικόνα

Εκτός ελέγχου

Η πρόταση του Γουέστ απηχεί στο ίδιο πλαίσιο με την πρόταση που εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τέξας, Κάιλ Μπίντερμαν, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα που θα επέτρεπε στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν εάν το Τέξας πρέπει να αποχωρήσει από τις ΗΠΑ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι εκτός ελέγχου και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες των Τεξανών. Γι ‘αυτό δεσμεύομαι να υποβάλω νομοθεσία που θα επιτρέψει την διενέργεια δημοψηφίσματος για το αν το Τέξας θα πρέπει να συνεχίσει σαν ανεξάρτητο έθνος», δήλωσε ο Μπίντερμαν.

Η εκτίμηση του Λίμποου

Επιπλέον, ο διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός από το Όστιν του Τέξας, Ρας Λίμποου, σχολίασε αυτή την εβδομάδα πως μια απόσχιση στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη, δεδομένων των χρόνιων διαφωνιών μεταξύ των συντηρητικών και των φιλελεύθερων.

«Σκέφτομαι πραγματικά – και το έχω αναφέρει πολλές φορές, όταν κάποιοι δεν τολμούν καν να το ψελλίσουν- ότι τείνουμε προς την απόσχιση», δήλωσε ο Λίμποου στην εκπομπή του, σύμφωνα με το MediaMatters.org .

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ειρηνική συνύπαρξη δύο εντελώς διαφορετικών θεωριών ζωής, θεωριών διακυβέρνησης, θεωριών για το πώς να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις μας. Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε αυτήν την τρομερή σύγκρουση χωρίς να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει τον αγώνα ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν φαίνεται έτοιμη να εγκαταλείψει τον δικαστικό αγώνα για αναγνώριση των ισχυρισμών της περί εκλογικής απάτης και νοθείας.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην εκπομπή «Hannity», ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι είπε ότι η νομική ομάδα του προέδρου δεν έχει τελειώσει με τις εκλογικές προκλήσεις .

«Ο λαός αυτής της χώρας δικαιούται ακρόαση και γνώση για ότι συνέβη», είπε. «Θα έπρεπε τουλάχιστον να μας επιτρέψουν την ακρόαση, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα στοιχεία και τις αποδείξεις μας και όχι να μας το απαγορεύουν, πως θα μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια;»