Στον εντοπισμό ενός θεαματικού αλλά και μυστηριώδους φαινομένου έφτασε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, (Hubble), το οποίο αποτύπωσε στο βαθύ διάστημα ένα φως που τρεμοπαίζει, στο σχήμα των φτερών μιας νυχτερίδας, από ένα αστέρι.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο εντοπίστηκε γύρω από ένα νεαρό αστέρι, που ονομάζεται HBC 672 και απέχει από τη Γη 1.400 έτη φωτός, ηλικίας περίπου δύο εκατομμυρίων ετών και τα «φτερά της νυχτερίδας» δημιουργούνται από ένα δίσκο σκόνης και αερίου, που βρίσκονται γύρω από το άστρο.

Αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφησε τα «φτερά της νυχτερίδας» το 2018, το φαινόμενο εντάθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν μια νέα έρευνα αποκάλυψε την κίνηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κίνηση που μοιάζει με τίναγμα φτερών, προκαλείται από έναν πλανήτη που τραβά τον δίσκο των αερίων και σκόνης και τον χτυπάει.

«Η σκιά κινείται. Χτυπάει σαν τα φτερά ενός πουλιού!» δήλωσε ο αστρονόμος Κλάους Ποντοπίνταν,  του Ινστιτούτου Επιστημών Διαστημικών Τηλεσκοπίων, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δίσκος έχει το σχήμα μιας σέλας, με δύο κορυφές και δύο βυθίσεις. Ο πλανήτης που πιστεύεται ότι προκαλεί το φαινόμενο, έχει τροχιά με κλίση προς το επίπεδο του δίσκου, γεγονός που εξηγεί το τρέμουλο των «φτερών».

«Εάν υπήρχε ένα απλό χτύπημα στο δίσκο, θα περιμέναμε να κλίνουν και οι δύο πλευρές της σκιάς προς τις αντίθετες κατευθύνσεις, όπως τα φτερά του αεροπλάνου κατά τη στροφή», εξήγησε η Κολέτ Σάλικ, που ανήκει στην ερευνητική ομάδα.

Στην περίπτωση που το «τίναγμα» δεν προκαλείται από έναν πλανήτη, οι επιστήμονες έχουν ήδη μια εφεδρική θεωρία, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένας μικρότερος αστρικός σύντροφος που βρίσκεται σε τροχιά έξω από το επίπεδο του δίσκου.