Με μια ανάρτηση στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει την ισχυρή ζήτηση που κατέγραψε το ελληνικό 10ετές ομόλογο.

Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορίας τη για οποιοδήποτε ομόλογο. Η επανέναρξη του δεκαετούς ομολόγου συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 1,2%. Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, χαιρετίζουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία».

Υπενθυμίζουμε ότι νέα «ψήφο» εμπιστοσύνης έδωσαν στην ελληνική οικονομία οι αγορές, καθώς εκδηλώθηκε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και μειώθηκε στο 1,23%. Το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετων ομολόγων, που εξέδωσε στις 18 Ιουνίου, ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,5%,.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.