Η πρόσβαση στον επίσημο λογαριασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο Twitter έχει «προσωρινά ανασταλεί» εξαιτίας αδιευκρίνιστης «ασυνήθιστης δραστηριότητας από τον συγκεκριμένο λογαριασμό».

Sputnik V Twitter

Όταν κάποιος κάνει κλικ στο προφίλ οδηγείται αμέσως στην σελίδα προειδοποίησης «Προσοχή: Αυτός ο λογαριασμός είναι προσωρινά περιορισμένος» και «Βλέπετε αυτή την προειδοποίηση επειδή υπήρξε κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα από τον λογαριασμό. Θέλετε ακόμα να τη δείτε;». 

Επιλέγοντας το «Ναι, προβολή προφίλ» οι χρήστες οδηγούνται στον λογαριασμό.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του Sputnik V με το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια, αναφέρει ότι η αιτία του περιορισμού δεν έχει εξηγηθεί και ερευνάται. «Ερευνούμε τους λόγους» αναφέρεται σε ανακοίνωση. 

«Μέσω του Twitter μοιραζόμαστε ανοιχτά όλες τις πληροφορίες για το εμβόλιο και πώς δουλεύει. Μέσω του Twitter προσφέραμε στην AstraZeneca τη χρήση ενός από τα συστατικά του Sputnik V και συμφωνήθηκαν οι κοινές κλινικές δοκιμές. Ζητάμε από όλους τους συνδρομητές να απευθυνθούν στο Twitter και να ζητήσουν την αποκατάσταση της πρόσβασης» προσθέτει το RDIF. 

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η διεθνής πιστοποίηση του Sputnik V είναι σε εξέλιξη και ότι ο ΠΟΥ ήταν έτοιμος να επισπεύσει την διαδικασία. Την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής του RDIF Κίριλ Ντμιτρίεφ δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία θα καταθέσει αίτηση έγκρισης του Sputnik V στην ΕΕ τον Φεβρουάριο.