Στην πρώτη «virtual» παρουσίαση για το 2021, ο Country Director, Λεωνίδας Μισαλάκης, ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξος και σίγουρος για τη νέα χρονιά.

Και πως να μην είναι, όταν στο δύσκολο έτος που αφήσαμε πίσω μας, η Opel Hellas κατέκτησε την 1η θέση στις ευρωπαϊκές οργανώσεις της εταιρίας, αναφορικά με το μερίδιο αγοράς των επιβατικών αυτοκινήτων, με αιχμή του δόρατος το Corsa, το Crossland X και το Grandland X.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα σε ένα χρόνο (2019 – 2020) κατάφεραν να ξεπεράσουν το στόχο για τη μείωση ρύπων (μείωση 20g CO2 κατά μέσο όρο στη γκάμα Opel), να λειτουργεί αδιάλειπτα το aftersales τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας, να αυξήσουν τους δείκτες εξυπηρέτησης πελατών και να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εξηλεκτρισμό της γκάμας, που θα προχωρήσει ταχύτατα το 2021.

Σε όλα αυτά προσθέστε και τα τρία νέα crossover (ή SUV αν θέλετε) που θα έχει στη φαρέτρα της το νέο έτος (στα B-SUV και C-SUV), ξεκινώντας από το ανανεωμένο Crossland, το ολοκαίνουριο Mokka και το νέο Grandland X (κάτι μου λέει χωρίς το… «Χ»), που θα βρίσκεται στη χώρα μας λίγο μετά το καλοκαίρι.

Nέο πρόσωπο, νέο «Opel Blitz», περισσότερη τεχνολογία

Αρχής γενομένης από το Crossland, που ξεκίνησε να διατίθεται στην Ελλάδα με τιμές από 16.700 ευρώ για τη βασική έκδοση βενζίνης με τον 1.2 των 83 ίππων, η Opel θα προσπαθήσει να εδραιώσει μία ακόμα πιο ισχυρή θέση στα B-SUV.

Την παράσταση κλέβει το νέο πρόσωπο «Opel Vizor», με το νέο εταιρικό λογότυπο «Opel Blitz» να κοσμεί τη μάσκα.

Ανασχεδιασμένα είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ η γυαλιστερή μαύρη επιφάνεια στην πίσω θύρα, δένει αρμονικά με τη μαύρη οροφή.

Νέες είναι και οι ζάντες (16’’ ή 17’’), ενώ εκτός από τις εκδόσεις Edition και Elegance, την γκάμα θα συμπληρώνουν και δύο νέες.

Η Ultimate δίνει έμφαση στον πιο premium εξοπλισμό, ενώ η GS Line, στην ενίσχυση των σπορτίβ χαρακτηριστικών του Crossland.

Στο βασικό εξοπλισμό της τελευταίας, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μαύρες ζάντες αλουμινίου 17’’ και η οροφή στο ίδιο χρώμα, η κόκκινη «υπογραφή» στα φώτα ημέρας, τα LED πίσω φώτα, τα εργονομικά καθίσματα με πιστοποίηση AZR και οι ράγες οροφής.

Στην άνετη καμπίνα, τα ανεξάρτητα συρόμενα και ανακλινόμενα πίσω καθίσματα προσφέρουν μεγάλη ευελιξία. Έχουν διαιρούμενη διάταξη 60/40 και μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 mm, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών από 410 σε 520 λίτρα (1.255 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων).

Την παράσταση κλέβει και το νέο infotainment, με εξαιρετικές δυνατότητες συνδεσιμότητας (Android Auto και Apple CarPlay) και οθόνη αφής 8’’.

Βελτιώσεις και στο πλαίσιο

Οι βελτιώσεις στο πλαίσιο του Crossland, με νέα ελατήρια και αμορτισέρ για την ανάρτηση με γόνατα McPherson και ημιάκαμπο πίσω, συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλύτερων δυναμικών χαρακτηριστικών, ενώ ο νέος ενδιάμεσος άξονας κολώνας τιμονιού βελτιώνει την κατευθυντική ακρίβεια και την αίσθηση.

Στα προσόντα του Crossland προσθέστε και το νέο σύστημα IntelliGrip με 5 προγράμματα (Normal/On-road, Snow, Mud, Sand, Off ESP), που προσφέρει καλύτερη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες.

 Στους κινητήρες που τηρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 6d, εκτός από το βασικό βενζίνης που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, έχουμε τον 1.2 Turbo με τους 130 ίππους, που συνδυάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (από 19.100 ευρώ), είτε με αυτόματο 6 σχέσεων (από 21.100 ευρώ).

Στους κινητήρες πετρελαίου, ο βασικός 1.5 των 110 ίππων συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (από 19.000 ευρώ), ενώ ο ισχυρότερος των 120 ίππων, μόνο με αυτόματο 6 σχέσεων (από 21.000 ευρώ).

Τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης οδηγού

• Head Up display προβάλλει τα σημαντικότερα δεδομένα για την ταχύτητα και τα συστήματα πλοήγησης και υποβοήθησης στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

• Forward collision alert με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 5,0km/h. Εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα προπορευόμενο όχημα ή πεζό, τότε το σύστημα εκδίδει μία ηχητική προειδοποίηση και προβάλλει ένα μήνυμα στο κέντρο ενημέρωσης οδηγού (Driver Information Centre).

Σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης, το σύστημα φρένων είναι σε ετοιμότητα και, αν χρειαστεί, ενεργοποιείται το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μιας πιθανής σύγκρουσης.

Κάτω από τα 30km/h, το σύστημα μπορεί να σταματήσει τελείως το όχημα. Εάν η ταχύτητα υπερβαίνει τα 30km/h, τότε αυτή μειώνεται και ο οδηγός πρέπει να φρενάρει ενεργά.

Στην κορυφή της Opel η Opel Hellas το 2020

• Lane Departure Warning σύστημα ειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Εκπέμπει ένα ηχητικό και οπτικό σήμα εάν εντοπίσει ότι το όχημα κινείται ακούσια εκτός της λωρίδας κυκλοφορίας.

• Driver Drowsiness Alert αξιολογεί την κόπωση του οδηγού κρίνοντας από το στυλ οδήγησης και προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα.

• Side Blind Spot Alert χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για να ανιχνεύει οχήματα που βρίσκονται δίπλα στο όχημα (στο τυφλό σημείο) και προειδοποιεί τον οδηγό με μία προειδοποιητική λυχνία στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη

• Panorama Rear View Camera (Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας) με γωνία 1800.

• Automatic Park Assist αναγνωρίζει κατάλληλους παράλληλους και κάθετους χώρους στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το όχημα. Ο οδηγός ελέγχει απλά τα πεντάλ και τις αλλαγές ταχυτήτων.

• Cruise control με περιοριστή ταχύτητας, σε συνεργασία με την Αναγνώριση των οδικών σημάτων, επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή στα όρια ταχύτητας.

Οι τιμές

Βενζίνη

Opel Crossland 1.2lt, 83 hp MT5 Edition – 16.700 ευρώ

Opel Crossland 1.2lt, 83 hp MT5 Elegance – 17.400 ευρώ

Opel Crossland 1.2lt Turbo, 130 hp MT6 Elegance – 19.100 ευρώ

Opel Crossland1.2lt Turbo, 130 hp MT6 Ultimate – 21.100 ευρώ

Opel Crossland1.2lt Turbo, 130 hp AT6 Elegance – 21.100 ευρώ

Opel Crossland1.2lt Turbo, 130 hp AT6 Ultimate – 22.600 ευρώ

Πετρέλαιο

Opel Crossland 1.5lt Diesel, 110hp MT6 Edition – 19.000 ευρώ

Opel Crossland 1.5lt Diesel, 110hp MT6 Elegance – 20.600 ευρώ

Opel Crossland 1.5lt Diesel, 110hp MT6 Ultimate – 22.600 ευρώ

Opel Crossland 1.5lt Diesel, 120hp AT6 Edition – 21.000 ευρώ

Opel Crossland 1.5lt Diesel, 120hp AT6 Elegance – 22.600 ευρώ

Opel Crossland 1.5lt Diesel, 120hp AT6 Ultimate – 24.600 ευρώ