Το αμιγώς ηλεκτρικό Mazda MX-30 κατέκτησε την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, επιτυγχάνοντας 91% και 87% στις αντίστοιχες κατηγορίες προστασίας ενηλίκων και παιδιών επιβατών.

Το 91% είναι η καλύτερη επίδοση στον τομέα της προστασίας των ενηλίκων, που έχει καταγραφεί από όλα τα οχήματα που δοκιμάστηκαν βάσει των πρόσφατων προτύπων 2020 EuroNCAP.

Το Mazda MX-30 πέτυχε τη μέγιστη βαθμολογία στις δοκιμές πλευρικής σύγκρουσης, καθώς και στην προστασία των παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών, τόσο από πλευρικές όσο και από μετωπικές συγκρούσεις.

Το MX-30 είναι το πρώτο Mazda που κατακτά συνολικά την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων βάσει των νέων και πιο αυστηρών, κριτηρίων του 2020 EuroNCAP.

Ένα επικό ταξίδι στο Καζακστάν με το τετρακίνητο Mazda CX30 (vids)

Τα κριτήρια του 2020 εισάγουν νέου τύπου δοκιμές για την αντιμετώπιση ορισμένων μακροχρόνιων αναγκών, στην προστασία των επιβατών, αναβαθμισμένη προστασία μετά από ατύχημα, και αποσκοπούν στην προώθηση των πιο πρόσφατων προηγμένων τεχνολογιών υποβοήθησης οδήγησης.

Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μικρό οικογενειακό SUV έρχεται να συμπληρώσει το CX-5 (2017), το Mazda6 (2018), το Mazda3 και το CX-30 (και τα δύο το 2019), στις κατακτήσεις των 5 αστέρων του EuroNCAP.

Τα αποτελέσματα στις τέσσερεις κατηγορίες δοκιμών του EuroNCAP:

• Ενήλικες επιβάτες – 91%,

• Παιδιά επιβάτες – 87%,

• Ευάλωτοι χρήστες του δρόμου (προστασία πεζών) – 68% και

• Συστήματα υποβοήθησης ασφαλείας – 73%.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στα πέντε αστέρια

Η βαθμολογία αυτή είναι αποτέλεσμα τριών θεμελιωδών παραγόντων. Η υιοθέτηση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας Skyactiv-Vehicle Architecture, η οποία περιλαμβάνει το υψηλής ακαμψίας, υψηλής απορροφητικότητας των δυνάμεων μίας σύγκρουσης, και ελαφρύ ταυτόχρονα αμάξωμα.

Μία πλήρη γκάμα εξελιγμένων τεχνολογιών ασφαλείας i-Activsense που βοηθούν τον οδηγό να εντοπίσει ενδεχόμενους κινδύνους και περιορίζουν τις πιθανότητες ζημιάς ή τραυματισμού, και τις κορυφαίες προδιαγραφές σε ότι αφορά τις επιδόσεις προστασίας των πεζών.

Ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό του αμιγώς ηλεκτρικού μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου, είναι και οι «αντικρυστές» (Freestyle) πόρτες του, χαρακτηριστικό που κληρονόμησε από το Mazda RX-8 του 2003. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ασφάλεια που προσφέρει στους επιβάτες του.

Πιστή στις δεσμεύσεις της για μια μελλοντική κοινωνία χωρίς αυτοκινητιστικά ατυχήματα, η Mazda εργάζεται συνεχώς για να προάγει τις επιδόσεις ασφάλειας, σύμφωνα με τη φιλοσοφία Mazda Proactive Safety.

Το πρώτο ηλεκτρικό Mazda στην Ελλάδα

Από πόρτες που ανοίγουν αντίθετα (αλά RX-8), μέχρι σχεδιαστική γλώσσα Kodo, όλα στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Mazda αποπνέουν το ξεχωριστό DNA της ιαπωνικής εταιρίας.

Το MX-30 είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της, και με μήκος 4.395 mm, πλάτος 1.795 mm, ύψος 1.570 mm και μεταξόνιο 2.655 mm, τοποθετείται στην καρδιά της ταχύτερα αναπτυσσόμενης κατηγορίας, αυτής των compact SUV.

Το MX-30 είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας με τιμές από 33.043 ευρώ (με την κρατική επιδότηση) και διαθέτει ηλεκτροκινητήρα e-Skyactiv με 143 ίππους και 265 Nm μέγιστης ροπής.

Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς με τη βοήθεια του ηλεκτρικού συστήματος κατανομής ροπής G-Vectoring Control Plus.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου φτάνει τις 35,5 kWh και χαρίζει αυτονομία 200 km (WLTP). Η φιλοσοφία Jinba Ittai του χαρίζει σύμφωνα με τη Mazda πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά στο δρόμο.

Mazda MX-30: Ασυμβίβαστο και ηλεκτρικό

Σχεδιαστικά ξεχωρίζει χάρη στον τρισδιάστατο σχεδιασμό της μάσκας και των φωτιστικών σωμάτων, τις θύρες που ανοίγουν αντικριστά, τους τετραγωνισμένους θόλους των τροχών, τη διαφορετική απόχρωση οροφής και την έντονη κλίση του πίσω παρμπρίζ.

Η Mazda έχει χρησιμοποιήσει «πράσινα» υλικά στο εσωτερικό (ανακυκλώσιμο πλαστικό στις πόρτες, αλλά και υφάσματα, φελλός στη βάση της κεντρικής κονσόλας…).

Στην κεντρική κονσόλα, εκτός από την κεντρική οθόνη, υπάρχει και μια δεύτερη 7″. Μία πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης και ασφαλείας περιλαμβάνονται υπό την ομπρέλα του i-Activsense.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Smart Brake Support με λειτουργία Turn-Across Traffic, Adaptive LED Headlights με High Beam Control, 360° View Monitor, Front Cross Traffic Alert, Rear Cross Traffic Alert, Lane Departure Warning System, Lane-keep Assist System, Emergency Lane Keeping, Road Keep Assist, Blind Spot Assist, Traffic Sign Recognition System, Intelligent Speed Assistance, Driver Attention Alert, Driver Monitoring, Mazda Radar Cruise Control (MRCC) και Cruising & Traffic Support.

Οι τιμές και εκδόσεις του Mazda MX30

Με δέκα εκδόσεις εξοπλισμού, οι τιμές με την επιδότηση κυμαίνονται από 33.043 έως 37.174 ευρώ.