Το βασικό σενάριο που εξετάζουν αεροπορικές εταιρείες για να επιτρέπουν σε επιβάτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη.

Το «ψηφιακό υγειονομικό διαβατήριο» που σχεδίασαν πέντε αεροπορικές εταιρείες για ασφαλή ταξίδια θα καταγράφει αν οι επιβάτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Εκφράζονται, μάλιστα, σκέψεις να επεκταθεί σε ξενοδοχεία, χώρους εργασίας και θέατρα, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, μια εφαρμογή στο κινητό με την ονομασία «CommonPass», είναι το υγειονομικό διαβατήριο που θα επιτρέπει που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να μεταβούν σε άλλη χώρα.

What is CommonPass? And why will it make travel safer? - Esquire Middle East

Μάλιστα, οι πέντε αεροπορικές εταιρείες που ξεκίνησαν το εγχείρημα, υπόσχονται ότι δεν θα υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ενώ οι Αρχές θα είναι εξασφαλισμένες ότι το τεστ θα είναι αυθεντικό από εξουσιοδοτημένη δομή υγείας.

Όπως αναφέρει ο Πολ Μέγιερ, επικεφαλής της επιχείρησης «commonPass»: «Είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει με σιγουριά και ασφάλεια στους πολίτες, να συγκεντρώνουν τις πληροφορίες για την υγεία τους, είναι ένα τεστ είναι αρνητικό για covid-19 ή τελικά μια καταγραφή εμβολιασμού κατά του κορονοϊού».

Οι πολίτες θα μπορούν να επεξεργάζονται αυτό το ψηφιακό πάσο και να το δείχνουν εθελοντικά προκειμένου να ταξιδέψουν. Αν όμως δεν εμβολιαστούν, η πρόσβασή τους σε ταξίδια μπορεί να επηρεαστούν..

Πρόκειται για πολύ λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα ατομικά δικαιώματα και τις υγειονομικές υποχρεώσεις.

Το σύστημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του παγκόσμιου οικονομικού FORUM έχει πρωταρχικό στόχο να διασφαλίσει τις ελεγκτικές αρχές από πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και να συντομεύσει την αναμονή των επιβατών.

Η εφαρμογή δοκιμάζεται ήδη σε έξι χώρες της ανατολικής Αφρικής και υπάρχουν σκέψεις για επέκτασή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία αλλά και σε άλλους χώρους συγχρωτισμού, από θέατρα και κινηματογράφους μέχρι ξενοδοχεία και χώρους εργασίας.