Οικονομία

Τόμσεν: Έρχεται νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι δεν έγιναν όπως έπρεπε

tomsen

Με δυσοίωνες προβλέψεις εμφανίστηκε ο Πόουλ Τόμσεν στο συνέδριο του Economist μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά της Ευρωζώνης, παραδεχόμενος πως τα προγράμματα προσαρμογής απέτυχαν, όχι επειδή ήταν λάθος, αλλά επειδή οι μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόσθηκαν είτε ανατράπηκαν.

«Δεν βλέπω να κλείνει κενά η χώρα στο μέλλον, οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν, λόγω του πελατειακού κράτους», είπε.

Ο Δανός τεχνοκράτης, που πρωταγωνίστησε κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια στην Ελλάδα, για να αναλάβει στη συνέχεια επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ και τώρα πια βρίσκεται εν αποστρατεία, επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι δεν έγιναν όπως έπρεπε: βασικά, δραστικές περικοπές συντάξεων και φορολογικά. Η μεσαία τάξη δεν πληρώνει φόρους, υποστήριξε, παραπέμποντας πιθανώς στη συνταγή του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου. Για τις συντάξεις είπε ότι είναι «βορειοευρωπαϊκού» ύψους, που αποδίδονται με «νοτιοευρωπαϊκό» τρόπο.

Αποτυχία διαπίστωσε και ως προς την καταπολέμηση του «πελατειακού κράτους» στην Ελλάδα, άλλο ένα θέμα στο οποίο σταθερά επέμεναν οι μνημονιακές εκθέσεις του Ταμείου. «Καμία βόρεια χώρα δεν θα αναλάβει το κόστος ενός κράτους με 200 χρόνια πελατειακού συστήματος», είπε, με αφορμή τον τίτλο του συνεδρίου: «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

Ο κ. Τόμσεν προέβλεψε κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια. Θα υπάρξει πρόβλημα στη Νότια Ευρώπη και πίεση για αναδιάρθρωση χρέους, τόνισε. Εβαλε μάλιστα στο κάδρο την Ιταλία, για την οποία προέβλεψε αναδιάρθρωση, αλλά και τη Γαλλία. Πρόσθεσε ότι προβλέπει νέα λιτότητα, δηλαδή νέα μνημόνια, μιλώντας για μια διαδικασία «πολύ θορυβώδη, πολύ πολιτικοποιημένη».

Ως προς το χρέος της Ελλάδας, αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ έπρεπε να επιμείνει στην αναδιάρθρωσή του. Οι σημερινές αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους, κατά την άποψή του, δεν είναι αξιόπιστες και οι Ευρωπαίοι τις αποδέχονται γιατί αυτοί θα πληρώσουν, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του Euroworking Group, πήρε αποστάσεις από τον κ. Τόμσεν, λέγοντας ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξος ως προς την επίλυση των τεράστιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Ο κ. Βίζερ είπε ότι δεν θα έπρεπε να μπει η τρόικα σε λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, όπως για το ωράριο των φαρμακείων και τη λειτουργία των ταξί, ή τα δρομολόγια των πλοίων στην Κρήτη και στη Σάμο, αλλά να επικεντρώνεται στα αποτελέσματα. Συμφώνησε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολα μεταρρυθμίσιμη χώρα, λόγω αναποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και κατεστημένων συμφερόντων.

Ακόμη, ο κ. Βίζερ αποκάλυψε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά το υποστήριζε ο σημερινός πρόεδρος της Budensbank Γενς Βάιντμαν, τότε σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ, πείθοντας την καγκελάριο.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Δείτε επίσης