Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το πότε και το πώς θα πρέπει να αρχίσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Παρότι όλοι θεωρούν ότι η επαναφορά στην κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα, κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα γίνει αυτό. 

Η μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ αλλά και η τεράστια διασπορά των μεταλλάξεων κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ιδιαίτερα επιφυλακτικό, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις.

Αυτό πού είναι σαφές είναι πως μέχρι και τις 22 Μαρτίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή. Παρότι οριστική απόφαση για αυτό δεν υπάρχει όμως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να μην αποφασιστεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα παράταση των αυστηρών περιορισμών. 

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται νέο πλάνο χρονοδιαγράμματος με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αλλά και ασφαλή επιστροφή της χώρας σε μία μορφή κανονικότητας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο: 

  • Μέχρι το τέλος Μαρτίου υπολογίζεται ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν, έστω και αν χρειαστεί να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα προστασίας. Σε αυτό που ποντάρουν όσοι υποστηρίζουν την έναρξη του λιανεμπορίου είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι τα ανοιχτά μαγαζιά αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. 
  • Μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την εστίαση μόνο όμως σε εξωτερικούς χώρους και πάντα με προφυλάξεις. 
  • Μέσα στον Μάιο να υπάρξει συνολικό άνοιγμα της οικονομίας, στο πλαίσιο πάντα του εφικτού. 

Ο Μάιος δεν έχει μπει τυχαία στο κυβερνητικό ημερολόγιο ως ο μήνας μέσα στον οποίο θα πρέπει να κορυφωθεί η επιχείρηση επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι θα έχει «χτιστεί» ένα ικανοποιητικό τοίχος προστασίας μέσα από τους εμβολιασμούς.

«Ήδη την περασμένη Πέμπτη το σύνολο των εμβολιασμών ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Κάθε εβδομάδα που περνά χτίζεται τείχος ανοσίας κατά του κορωνοϊού, με τη διαδικασία να προχωρά οργανωμένα και ταχύτερα σε σύγκριση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη» σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.