Όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ στην συνάντησή του στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτό, ο Χαλίφα Χάφταρ χαρακτήρισε άκυρο το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χάφταρ. διήρκησε 40 λεπτά περίπου και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Την ώρα που έμπαινε στο κτήριο της Βουλής ο στρατάρχης δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Νωρίτερα ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ήρθε αιφνιδίως χθες βράδυ στη Αθήνα, συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Και ο Πούτιν στην Διάσκεψη»

Πριν λίγα λεπτά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, πως στην Διάσκεψη για τη Λιβύη θα μετέχει και η Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα δώσει το «παρών» την Κυριακή στο Βερολίνο.