Τουρισμός: Τι θα ισχύει από Δευτέρα για ταξιδιώτες από ΕΕ και άλλες 5 χώρες

H χώρα μας, όπως αναφέρει η Guardian, αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού. Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, από την επόμενη εβδομάδα πολίτες από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε ακόμα χώρες εκτός αυτής θα είναι σε θέση να εισέρχονται στην Ελλάδα και να μην τίθενται σε καραντίνα, με την προϋπόθεση ότι, είτε θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε θα διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει για επισκέπτες από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Απριλίου και επί της ουσίας θα αποτελέσει «πρόβα τζενεράλε» πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα στα μέσα του Μαΐου.

Παράλληλα, στη Ρόδο βρίσκονται από τη Δευτέρα (12 Απριλίου) οι Ολλανδοί τουρίστες που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα για το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου.

Οι διακοπές των τουριστών στη Ρόδο θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι Ολλανδοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ανέρχονται σε 189 άτομα και είναι διαφόρων ηλικιών.

Θα έχουν δύο συνοδούς και όλοι τους θα έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ με αρνητικό φυσικά αποτέλεσμα τρεις ημέρες πριν και λίγο πριν φύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αναχώρησης θα υποβληθούν και σε rapid test. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να ταξιδέψουν.

Αυτή την εβδομάδα έγινε ακόμα γνωστό ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα καταρτίσει λίστα, η οποία θα περιλαμβάνει διάφορες χώρες και το κατά πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψουν σε αυτές οι πολίτες της χώρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, θα συμπεριληφθεί στην περίφημη «πράσινη» λίστα, γεγονός που σημαίνει ότι ενδείκνυται για διακοπές, λόγω του μειωμένου αριθμού περιστατικών κορωνοϊού. Πέρα από αυτό, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, οπότε αυτό θα ενισχύσει έτι περισσότερο την ασφάλεια των τουριστών.

Σύμφωνα με την Independent η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αξιολογήσει εκ νέου το χρώμα της κάθε χώρας, με την Ελλάδα να μεταπηδά από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα. Εκπρόσωπος της EasyJet δήλωσε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης θα αποτελέσουν ασφαλείς προορισμούς, καθώς “τρέχουν” οι εμβολιασμοί».

H Daily Mail σε δημοσίευμα της προ ημερών ανέφερε μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι σε πάνω από 60 νησιά της χώρας.

Αντίστοιχο δημοσίευμα έκανε και η ιταλική La Repubblica, η οποία τονίζει ότι 69 ελληνικά νησιά, με κάτω από 5.000 κατοίκους, θα γίνουν covid free μέχρι τέλη Απριλίου.