Άντζελα Γκερέκου: «Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού»
Ανάμεσα στους καλεσμένους του 1ου Συμποσίου «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην» ήταν η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η συγγραφέας Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, αλλά και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην» με θέμα «Η αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και τον Πολιτισμό» που διοργάνωσε χθες ο ΕΟΤ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το συμπόσιο αυτό αποτελεί την απαρχή για τη συνένωση των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων της οικονομίας της φιλοξενίας, με κοινό στόχο τη σύζευξη της με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική διατροφή. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης συνέργειας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού με σύμμαχους τη συνεργασία, το συντονισμό και τη συνέπεια για την αποτελεσματικότερη υλοποίησή του.
Κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε στην ανάγκη πολυτομεακής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας αλλά και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο τουριστικό προϊόν χωρίς αποκλεισμούς, τονίζοντας παράλληλα τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των γυναικών σε αυτή τη νέα μορφή και εξέλιξη του τουριστικού μοντέλου.
Όπως εξήγησε «στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η γεφύρωση και η προβολή του πολιτισμού και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό, αλλά και η τοπική ανάπτυξη προορισμού σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Η Ελλάδα, η χώρα του “ευ ζην”, μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού, όπου στη λέξη «Ευ» το Ε συμβολίζει την έλλειψη και Το Υ την υπερβολή! Το μέτρο, δηλαδή! Μια έννοια βαθιά με δύναμη βούλησης, ισορροπίας και εγκράτειας μεταξύ της έλλειψης και της υπερβολής. Για τον σύγχρονο ταξιδιώτη, σκοπός είναι κυρίως οι αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες. Με πιο απλά λόγια, έρχεται σαν ξένος, αλλά ζει και φεύγει σαν ντόπιος, γίνεται ο ίδιος πρεσβευτής της χώρας μας. Έτσι, τα αυθεντικά τοπικά, οι ντόπιες κουζίνες της Ελλάδας, τα ήθη-έθιμα και οι λαϊκές τέχνες οφείλουμε να είναι προτεραιότητα στην προβολή μας και να βρίσκονται στην προμετωπίδα προώθησης των τοπικών προορισμών μας».
Και κατέληξε: «Είναι η ώρα για τους ηγέτες στον τομέα της φιλοξενίας να ενισχύσουν την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τις ικανότητές τους, βασιζόμενοι στη συνεργασία, στη βαθύτερη κατανόηση των πολύπλοκων οικοσυστημάτων στα οποία λειτουργούμε και στην αίσθηση της διασύνδεσης τους για μια καλύτερη και αποδοτικότερη διαβίωση για όλους».