Χρεοκόπησε η νορβηγική αεροπορική εταιρεία Flyr
Ακυρώθηκαν χθες όλα τα δρομολόγια προς την Ελλάδα όπως επίσης και όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε σήμερα το πρωί η νορβηγική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Flyr αφού όπως ανακοίνωσε επίσημα η διοίκησή της δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειαζόταν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της και την συνέχιση των δραστηριότητων της.
Σύμφωνα με νεότερη επίσημη ανακοίνωση της Flyr «η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Όσλο θα ανασταλεί, οι πωλήσεις εισιτηρίων έχουν ανασταλεί, οι κρατήσεις έχουν ήδη ανασταλεί και όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ακυρώθηκαν και τερματίστηκαν οριστικά».
Έτσι, ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και η σύνδεση από το Όσλο προς την Κέρκυρα (δύο πτήσεις την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο) από τις 20 Ιουνίου, η οποία είχε ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Δεν υπάρχει πλέον ρεαλιστική ευκαιρία να επιτευχθεί λύση για τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση ρευστότητας.Κ η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη», ανέφερε η Flyr σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:«Όλες οι αναχωρήσεις και οι πωλήσεις εισιτηρίων έχουν κατά συνέπεια ακυρωθεί.Λυπούμαστε πολύ για την οποιαδήποτε αναστάτωση ή ταλαιπωρία των επιβατών μας».
Ανεπισήμως, οι αδύναμες χρηματοπιστωτικές αγορές και η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια εμπόδισαν την άντληση κεφαλαίων από επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Λουκέτο μέσα σε δύο χρόνια
Η Flyr είναι ο τελευταίος σκανδιναβικός αερομεταφορέας που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπληξαν τη ζήτηση. Η εταιρεία ανταγωνιζόταν κυρίως την Norwegian Air και τον σκανδιναβικό αερομεταφορέας SAS.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση της Flyr είχε δηλώσει ότι η εξασφάλιση περισσότερων κεφαλαίων ήταν ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει τη χειμερινή περίοδο και να προετοιμαστεί για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023. Τότε φέρεται να είχε εξασφαλίσει συμφωνίας μόνο για το 50% των συνολικών απαιτούμενων κεφαλαίων.
Από τον Νοέμβριο του 2022, η αεροπορική εταιρεία βρισκόταν στη διαδικασία άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από επενδυτές, δηλώνοντας ότι διαφορετικά δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση των μελλοντικών δραστηριοτήτων της. Ωστόσο δεν κατάφερε να φθάσει το ζητούμενο ποσό και να ολοκληρώσει την προσπάθεια επίτευξης μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για το σύνολο των υποχρεώσεων της.
Την Δευτέρα η Flyr ανακοίνωσε ότι το εναλλακτικό οικονομικό της σχέδιο απέτυχε και το διοικητικό συμβούλιο αναζητούσε έναν νέο εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης της αεροπορικής εταιρείας. Ωστόσο, σήμερα το πρωί η αεροπορική εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς διαχείρισης και διέκοψε όλες τις πτήσεις.
«Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της πτώχευσης», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Flyr Έρικ Μπράαθεν στη νορβηγική εφημερίδα Dagbladet.
Η Flyr διαχειριζόταν έναν μισθωμένο στόλο 12 αεροσκαφών Boeing 737, συμπεριλαμβανομένων 6 αεροσκαφών 737 MAX με σύμβαση από την εταιρεία «Air Lease Corp». Όπως αναφέρουν νορβηγικά κανάλια η Flyr θα εκμισθώσει τουλάχιστον ένα από τα αεροσκάφη της σε άλλη αεροπορική εταιρεία ενώ αναζητάει συμφωνίες και με άλλους αερομεταφορείς για τον υπόλοιπο στόλο της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Flyr έλαβε πιστοποιητικό αερομεταφορέα από τη νορβηγική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τον Ιούνιο του 2021, για να εξυπηρετεί εγχώριους προορισμούς στη Νορβηγία καθώς και στην Ευρώπη. Η αεροπορική εταιρεία σχεδίαζε αρχικά να χρησιμοποιεί ως και 30 αεροσκάφη σε εγχώριους και ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ πωλούσε εισιτήρια στους επιβάτες αποκλειστικά μέσω της δικής της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και της ιστοσελίδας της.