Τουρκία: «Γλίτσα» εμφανίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά

Ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία για τη «γλίτσα» που εμφανίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε επιδημιολογική «βόμβα».

Σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες, το πάχος της βλέννας φτάνει τα 15 μ, ενώ αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν δημιουργούν την αποκρουστική βλέννα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Ο λόγος για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων, καθώς συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα, τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό.

Ταυτόχρονα, οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.