Τουρκία: Ισραηλινός επιστήμονας προειδοποιεί ότι η Άγκυρα θα γίνει πυρηνική δύναμη

Η Άγκυρα θα αποκτήσει σίγουρα πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι αδύνατο να σταματήσει αυτή η διαδικασία σύμφωνα με τον γνωστό Ισραηλινό πολιτικό επιστήμονας Γιακόβ Κάδμι , το μόνο ερώτημα ωστόσο που πλανιέται είναι το πότε πρόκειται να γίνει αυτό.

Στη συνέχεια ο ειδικός, σύμφωνα με την Eastern Herald, εξήγησε πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων, καθώς και τα οχήματα παράδοσής τους στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Κάδμι, πριν από λίγο καιρό οι ηγέτες του πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος του Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία. Νωρίτερα, είπε, το Πακιστάν βοήθησε το Ιράν να πλησιάσει περισσότερο στη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Ο ειδικός προέβλεψε επίσης τον χρόνο εμφάνισης τέτοιων όπλων στην Άγκυρα και την Τεχεράνη – σε 10, 15 ή 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός αναλυτής σημείωσε ότι τα πυρηνικά όπλα γίνονται αναπόφευκτο στοιχείο των όπλων του 21ου αιώνα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες την προηγούμενη μέρα στο τηλεοπτικό κανάλι της Russia 1. Ο Ζιρινόφκσι είναι επίσης σίγουρος: Εάν το Ιράν και ειδικά η Τουρκία αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, θα στραφούν αμέσως εναντίον μας (Ρωσία).

«Η Τουρκία δεν έχει την υποδομή για να αποκτήσει γρήγορα πυρηνικά όπλα», εξήγησε από την πλευρά του ο Υuri Lyamin, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής.

«Ναι, έχουν κάποιο είδος καθυστέρησης και μυστικών προγραμμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά όλα είναι στα πρώτα, πρώτα στάδια. Έτσι, τους επόμενους μήνες ή ακόμη και χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι τώρα, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά μεγάλων οικονομικών πόρων που απαιτεί χρόνο».