Τουρκία: Μάχη σώμα με σώμα για δωρεάν εισαγόμενες πατάτες (vid)

Πανδαιμόνιο δημιούργησε στην τουρκική πόλη Ούρφα η δωρεάν διανομή πατατών και κρεμμυδιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ και την ανταποκρίτρια Αριάνα Φερεντίνου.

Άνθρωποι έτρεχαν, προκειμένου να πάρουν λίγα τρόφιμα και οι εικόνες από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν οδήγησαν τις αρχές στην απόφαση να διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα διανεμηθούν μέσα στο Ραμαζάνι εκατομμύρια τόνοι πατάτες και χιλιάδες τόνοι κρεμμυδιών για να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Η καταστροφή της γεωργίας χαρακτηρίζεται ως παράπλευρη απώλεια κατά την 20ετία της διακυβέρνησης Ερντογάν, επισημαίνει η αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι πλέον εξάγονται όλα τα προϊόντα.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, το ανεπίσημο ποσοστό ανεργίας φτάνει το 40%, παρά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ένα μόλις 13%.

Σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με δεκάδες νοικοκυρές, γυναίκες δήλωσαν ότι καθημερινά μαζεύουν λαχανικά που πετιούνται έξω από τους κάδους των σουπερμάρκετ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ερκάν Αϊντίν, έδωσε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο σοκαριστικά παραδείγματα αυξήσεων των τιμών των τροφίμων. «Πρωταθλητές στις αυξήσεις τα αυγά, το λάδι και το τυρί. Κατά 82% αύξηση στην τιμή των αυγών, κατά 52% το λάδι, κατά 40% το τυρί, ενώ απρόσιτο βασικό αγαθό χαρακτηρίζεται το ψωμί.

“Όταν μια οικογένεια 4 ατόμων τρώει μόνο ζυμαρικά, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στα μακαρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος βουλευτής του CHP.