Τουρκία: Ο Ερντογάν «μαύρισε» νεοσύστατο τηλεοπτικό σταθμό

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζεται από λογοκρισία και φίμωση της ελεύθερης έκφρασης και αν και το τελευταίο διάστημα αυτό είχε φανεί να ελαττώνεται, σύντομα μια νέα κίνηση φίμωσης της σωστής ενημέρωσης του Ερντογάν, επανέφερε στην επικαιρότητα τα ζητήματα της λογοκρισίας.

Θύμα της λογοκρισίας έπεσε αυτή τη φορά το τηλεοπτικό δίκτυο OLAY TV, που δεν πρόλαβε να είναι στον αέρα ούτε ένα μήνα, καθώς κόπηκε και εξαφανίστηκε απο τον τηλεοπτικό αέρα απότομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας, οι ιθύνοντες του σταθμού δήλωσαν ότι το μαύρο έπεσε έτσι αναπάντεχα στο σταθμό, καθώς του ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει στις κυβερνητικές πιέσεις, κάτι που ωστόσο οδήγησε χιλιάδες δημοσιογράφους να χάσουν τη δουλειά τους σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση χτυπάει αλύπητα τη Τουρκία.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής, Σουλεϊμάν Σαϊλάρ εξήγησε ζωντανά τους λόγους που πέφτει μαύρο στο τηλεοπτικό δίκτυο και το πιο συγκινητικό ήταν ότι οι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο πλατό χειροκροτώντας παρατεταμένα τους τηλεθεατές για να τους ευχαριστήσουν και να τους αποχαιρετίσουν πριν “πέσει” το μαύρο, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς την πλευρά Ερντογάν σε μία εξέλιξη που προκάλεσε αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.

Η συγκίνηση είναι ορατή και στο παρακάτω βίντεο όπου οι εργαζόμενοι του σταθμού συνεχίζουν να χειροκροτούν ακόμη κι όταν η εικόνα έχει βυθιστεί στο μαύρο σκοτάδι της της λογοκρισίας και της κατευθυνόμενης ενημέρωσης που επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος.

Το σχόλιο της παρουσιάστριας της τελευταίας εκπομπής εξηγεί και την τραγική θέση και αντιμετώπιση που έχει η ελεύθερη έκφραση στην Τουρκία: “Στην ιστορία της τουρκικής τηλεόρασης αυτό είναι αρνητικό ρεκόρ“, είπε η Ν. Μεγκιού, με τον γενικό διευθυντή του σταθμού να προσθέτει: “Το αμάρτημα για το μαύρο είναι αυτών που ασκούν πιέσεις, δεν είναι δικό μας“.