Σε απάντηση προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, η οποία κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση» στην Α. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιρρίπτει για ακόμα μια φορά ευθύνες προς την Ελλάδα και την Κύπρο λέγοντας ότι «αυτοί κλιμακώνουν την ένταση και όχι εμείς»:

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι ο χάρτης της Σεβίλλης, που αντιπροσωπεύει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας του ελληνοκυπριακού δίδυμου, δεν έχει καμία νομική σημασία. Είναι επομένως μια σοβαρή αντίφαση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις σεισμικές δραστηριότητες έρευνας του Oruç Reis, όπως πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης στις δηλώσεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ. Η πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η “Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου” (όπως αποκάλεσε την ΚΔ) και η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, τα βήματα της Ελλάδας, που κλιμάκωσαν την ένταση από τις 12 Σεπτεμβρίου κι έπειτα, κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο μας», αναφέρει η ανακοίνωση σχετικά και με το non paper που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ.