Η Άγκυρα, μέσω των υφυπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί και Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, απάντησαν στο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για «τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ» και τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους.

Όπως είπε, δεν πρόκειται «για ελληνοτουρκικό πρόβλημα ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας», αλλά είναι «ευρωτουρκικό πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Κύπρο) μόνες τους».

«Είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Άγκυρα θα είναι προετοιμασμένη» υπογράμμισε.

Η τουρκική απάντηση

Πρώτος ο Φαρούκ Καϊμακτσί απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να οριοθετήσει τον εναέριο χώρο ή τα θαλάσσια σύνορα ή να αποφασίσει τι είναι παράνομο. Καλύτερα να επικεντρωθούν στις προκλήσεις απέναντι στην Τουρκία και το διεθνές δίκαιο» με ανάρτησή του στο Twitter.

Στη συνέχεια, και ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, έστρεψε την κριτική του προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, με δικό του tweet, υποστηρίζοντας πως: «συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις δίκαιες και νόμιμες θέσεις μας ενάντια στις παράνομες αξιώσεις».

​Ακόμη, συμπλήρωσε πως «οι δίκαιες θέσεις της χώρας μας βασίζονται στη δικαιοσύνη στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνονται καθώς υποστηρίζονται από πολλές προηγούμενες αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων».

Μπορέλ: Ανησυχητική επιθετικότητα από την Τουρκία

Για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, μίλησε, από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος στάθηκε στις «αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο», τις «γεωτρήσεις (και) το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε».

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύει αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατών-μελών» και κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη και τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει».

Στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Αυστριακή ευρωβουλευτής Μπετίνα Βόλατ, η οποία ανέφερε ότι «απειλεί συνεχώς το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».