Χάθηκαν τα ίχνη του Φαρούκ Φατίχ Εζέρ, του ιδρυτή της Thodex, μετά το κλείσιμο της εταιρείας κρυπτονομισμάτων λόγω πληθώρας καταγγελιών από χρήστες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Η τουρκική αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε 62 συλλήψεις υπόπτων μετά την εισαγγελική έρευνα που προέκυψε για την υπόθεση της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νεαρός ιδρυτής, εξαφανίστηκε μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, το οποίο επηρέασε σχεδόν 400.000 επενδυτές και επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τουρκία - Σκάνδαλο Thodex: Εξαφανίστηκε ο ιδρυτής της με 2 δις σε κρυπτονόμισμα

Η τουρκική αστυνομία τον εντόπισε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως διέφυγε είτε στην Αλβανία είτε στην Ταϊλάνδη.

Όσον αφορά το σκάνδαλο της Thodex, χρήστες της πλατφόρμας υπέβαλαν χιλιάδες μηνύσεις επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να αποσύρουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους.

Η εταιρεία ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μείνει κλειστή για τέσσερις έως πέντε ημέρες, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησής της. 

Οι χρήστες, όμως, εξέφρασαν στο Twitter ανησυχία ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα απάτης, με τα σχόλιά τους να αναπαράγονται εκτεταμένα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Thodex ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης δεν είναι αληθή

«Παγκόσμια γνωστές τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συμφωνία, θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία μας και πρότειναν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι συναλλαγές πρέπει να διακοπούν και η διαδικασία πώλησης πρέπει να ολοκληρωθεί», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού (crypto assets) για πληρωμές – ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της τιμής του bitcoin 14% το σαββατοκύριακο. Η τουρκική κεντρική τράπεζα επικαλέσθηκε «μη ανακτήσιμες» ζημιές και κινδύνους στις συναλλαγές ως λόγους για την απαγόρευση.

Ο δικηγόρος, Ογκούζ Εβρέν Κιλίτς, είπε ότι έλαβε εντολή από χρήστες την Τετάρτη και ότι αυτοί υπέβαλαν μήνυση για λογαριασμό πολλών ανθρώπων στην ‘Αγκυρα.

Σημείωσε, επίσης, ότι και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα έχουν καταθέσει μηνύσεις. «Δεν είναι ξεκάθαρο που οδηγείται αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες μηνύσεις που έγιναν από πολλά μέρη της Τουρκίας», είπε στο Bloomberg προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα έχει 400.000 χρήστες, από τους οποίους οι 391.000 είναι ενεργοί.

Ο Κιλίτς ανέφερε ότι μία προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Thodex, Φατίχ Οζέρ, είχε φύγει από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το απόγευμα της Τρίτης. «Θα υποβάλουμε αμέσως αγωγή στο δικαστήριο για καταναλωτικές διαφορές. Οι δύο διαδικασίες – μηνύσεις και αγωγή – θα προχωρήσουν ταυτόχρονα»είπε.

Εισαγγελικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τη Thodex λόγω καταγγελιών ότι η πλατφόρμα οδήγησε στη «θλίψη πολλών πολιτών».

Ο Κιλίτς είπε ότι οι ανησυχίες για την εξαπάτηση των χρηστών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με ρυθμίσεις, αλλά οι απαγορεύσεις του τύπου που επέβαλε η κεντρική τράπεζα δεν θα αποτελούσαν λύση.«Είπαμε σε συναντήσεις με διάφορες κρατικές Αρχές ότι πρέπει να υπάρξει ένας νόμος για ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού και ότι πρέπει να υπάρξουν νομικές ρυθμίσεις», είπε.