Τουρκία: To άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στις καταστροφές του 2020, λέει η εφημερίδα “Sozcu”

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Τουρκία το πρωτοσέλιδο  της εφημερίδας “Sozcu”. Σ’αυτό φαίνεται ο Άγιος Βασίλης να κρατά το σάκο με τα δώρα και ο τίτλος αναφέρει το εξής: «Οι καταστροφές και τα δάκρυα που βγήκαν από τον σάκο το 2020»

Αναλυτικότερα στο εξώφυλλο απεικονίζονται, δίπλα ακριβώς στον Άγιο Βασίλη, τα 12 γεγονότα που «συντάραξαν» την Τουρκία και αντιστοιχούν στους 12 μήνες του χρόνου.

Μάλιστα αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση είναι οτι για τον Ιούλιο, η εφημερίδα επέλεξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, γράφοντας: «Το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο λειτουργούσε ως μουσείο εδώ και χρόνια, άνοιξε για λατρεία ύστερα από 86 χρόνια. Ο κόσμος αντέδρασε».

Φυσικά, αυτό το περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς η επιλογή αυτού του γεγονότος ως “καταστροφικό” προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο σε άλλα τουρκικά μέσα, όσο και στην κυβέρνηση Ερντογάν. Μάλιστα, χθες, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις που έκανε έξω από την Αγιά Σοφιά, ερωτήθηκε για την Sozcu, με εκείνον να απαντά πως “δεν διαβάζω την εφημερίδα Sozcu. Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020”.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως αυτοί που αντιδρούν για την Αγιά Σοφιά βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει στο έθνος μας και τόνισε πως η λειτουργία του μνημείου ως τζαμί έδωσε χαρά στον λαό της Τουρκίας.

Σήμερα, η Sozcu απάντησε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της για τα “πυρά” που έχει δεχθεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “ο σκοπός μας δεν ήταν να κάνουμε κριτική στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς, αλλά να υπενθυμίσουμε πως ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε τη χρονιά”.