Προκλητική στάση και γλώσσα διατηρεί ο τουρκικός Τύπος σχετικά με την έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και την είσοδό του σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναφέροντας ότι «δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσές μας».

Συγκεκριμένα, η Cumhuriyet δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου», κάνοντας λόγο για ιστορικό βήμα στην 100η επέτειο από τη Συνθήκη των Σεβρών, λέγοντας ότι «Το Oruc Reis στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό».

Η Sabah δημοσίευσε αντίστοιχο άρθρο με τίτλο: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας».

Η εφημερίδα εύχεται «καλή τύχη» στο ερευνητικό γεωτρύπανο, λέγοντας ότι «προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».

Η Hurriyet γράφει: «Ξύπνησαν με το Oruc Reis».

«Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Oruc Reis στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί.», γράφει το άρθρο.

Τέλος, η Yeni Safak γράφει: «Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Oruc Reis 83 εκατομμύρια (σ.σ. εννοεί Τούρκοι) είναι μαζί σου».

«Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Oruc Reis ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Oruc Reis θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης.»