Τουρκικά ΜΜΕ: Οργή για τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις Δένδια στη συνάντηση με Τσαβούσογλου

Οργιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου και τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες.

Στο πρώτο μέρος των δηλώσεων στέκεται το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνοντας πως «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου».

Ως «σκανδαλώδεις» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Δένδια η Hurriyet, παρουσιάζοντας τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου ως «φιλική» και τα σχόλια του Τούρκου υπουργού ως «θερμά μηνύματα».

Μάλιστα, ενέταξε τις συνομιλίες των δύο ανδρών στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, αναφέροντας πως «Η τελευταία από τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος πλέει και η εφημερίδα Milliyet, χρησιμοποιώντας το ίδιο λεξιλόγιο και χαρακτηρίζοντας το κλίμα «τεταμένο» εξαιτίας του Δένδια. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο Τσαβούσογλου «κοίταξε κατάματα» τον Δένδια που έκανε «σκανδαλώδεις δηλώσεις».

«Μεγάλη κρίση στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια» έγραψε η εφημερίδα Sozcu, προβάλλοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «απαράδεκτες κατηγορίες» από πλευράς Δένδια.

Αναφερόμενη και στους δύο υπουργούς, η Cumhuriyet έγραψε: «Φώναξαν δυνατά. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Νίκος Δένδιας φώναξαν δυνατά στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου. Υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης».

Για «σύγκρουση» κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, γράφοντας: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συγκρούεται με τον Τούρκο ομόλογό του σε συνέντευξη Τύπου».

Τουρκικά ΜΜΕ: Οργή για τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις Δένδια στη συνάντηση με Τσαβούσογλου

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκρούστηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, η οποία ξεκίνησε με ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων, αλλά γρήγορα κατέληξε σε αλληλοκατηγορίες».

Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρθηκε γενικά σε «εδαφικές διαφορές στη Μεσόγειο», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Φυσικά, υπογράμμισε και την αναφορά του στην επιβολή κυρώσεων για «τυχόν παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας».

Και ακολούθησε το επεισόδιο στο οποίο επικεντρώθηκε: «Τα σχόλια του Δένδια προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε “απαράδεκτα”, ωθώντας τον Δένδια να πει ότι εξεπλάγη που ο Τσαβούσογλου δεν περίμενε την αντίδρασή του, λες και δεν έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».