Για το «δικαίωμα επέμβασης» της Τουρκίας στο Καστελόριζο γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της, καθώς εξόπλισε τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές, «η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά γεννά στην Τουρκία το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης».

Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει μάλιστα ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε στρατιώτες και στη Ρόδο.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, τονίζει: «Αν η Τουρκία με αυτή την αποστολή στρατιωτών αισθανθεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία της, τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Μπορεί να εξουδετερώσει ένα-ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter συνεχίζει τις προκλήσεις, δηλώνοντας πως η στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, με αντι-NAVTEX η Αθήνα στη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου, στην οποία δεσμεύει περιοχή πιο βόρεια-βορειοανατολικά από αυτή στην οποία επιχειρεί τώρα το Oruc Reis και η οποία θα ισχύει μέχρι 12 Σεπτεμβρίου.

Στην αντι-NAVTEX που εκδόθηκε από το σταθμός τη Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.