Τουρκικό ΥΠΕΞ : "Δεν έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα..." |

Με την απόφαση να προχωρήσει σε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, με την οποία επιτίθεται στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, η ένταση κλιμακώνεται. Μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συμφωνία με τη Λιβύη και για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον Σάμεχ Σούκρι. Ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών έδωσε τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.

Η συνάντηση στην Αίγυπτο προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Χαμί Ακσόι, σε δηλώσεις του κατηγόρησε τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς», ενώ προέβαλε το πάγιο επιχείρημα της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καστελόριζο
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, οι δύο χώρες «επέδειξαν ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Άγκυρας να γίνουν διαπραγματεύσεις : «για μια συναίνεση με βάση την ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Όμως, αντί να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις, απαντώντας στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την ισότητα, οι άλλες πλευρές προτίμησαν μόνο να κάνουν μονομερείς ενέργειες και να προσπαθήσουν να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία. Μαξιμαλιστικοί και ασυμβίβαστοι ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους κρύβονται πίσω από αυτή την αντίληψη, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο υποτίθεται ότι δημιουργεί μια θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας 4 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη δική του έκταση. Αυτή η αντίληψη είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Αίγυπτος μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.