Ο Πρόεδρος Τραμπ μιλώντας στον δημοσιογράφο Χάρις Φάλκνερ του Fox News σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη (11/06), ότι η κυβέρνησή του «δεν θα αφήσει το Σιάτλ να καταληφθεί από αναρχικούς».

«Αν είχαν αναλάβει τα επαρκή μέτρα, δεν θα είχαμε αυτές τις άσχημε καταστάσεις ούτε στη Μινεάπολη ούτε στο Σιάτλ», δήλωσε ο Τραμπ στον Φάουλνερ, ρίχνοντας ευθείες βολές στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες των πολιτειών.

Μετά από μέρες διαμαρτυριών με αφορμή το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, η αστυνομία του Σιάτλ εγκατέλειψε το κεντρικό κτίριο της Ανατολικής Περιφέρειας τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς πλήθος αντι-αστυνομικών διαδηλωτών εγκατέστησαν οδοφράγματα στη γύρω περιοχή, δηλώνοντας ότι έξι τετράγωνα στη γειτονιά του Κάπιτολ Χιλ θα είναι πλέον «Αυτόνομη» και μια «ζώνη χωρίς αστυνομικούς».

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης τη διαχείριση της κατάστασης από τη δήμαρχο του Σιάτλ, Τζένη Ντούρκαν, ως «αξιολύπητη» ενώ κάλεσε και τον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον, Τζέι Ινσέλ να στείλει στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς για την αποκατάσταση της τάξης.

«Ο ριζοσπαστικός αριστερός κυβερνήτης Τζέι Ινσέλ και η δήμαρχος του Σιάτλ (Τζένη Ντουρκάν) χλευάζονται και εμπαίζονται σε τέτοιο σημείο που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η μεγάλη μας χώρα. Πάρτε πίσω την πόλη σας ΤΩΡΑ. Εάν δεν το κάνετε, θα το κάνω. Δεν είναι παιχνίδι. Αυτοί οι άσχημοι αναρχικοί πρέπει να σταματήσουν ΑΜΕΣΩΣ. ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ !»

Ο Φόλκνερ πίεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να του εξηγήσει τι εννοεί όταν περιγράφει τον εαυτό του ως «πρόεδρο νόμου και τάξης».

«Θα διατηρήσουμε την αστυνομία μας ισχυρή», απάντησε ο πρόεδρος. «Πρέπει να μάθουν να κάνουν τα πράγματα σωστά. Πρέπει να εκπαιδευτούν με τον κατάλληλο τρόπο», συμπλήρωσε.

Διαδηλώσεις και αντιδράσεις

Ο κυβερνήτης Ίσνλι απάντησε με ένα σαρκαστικό μήνυμα στο οποίο ειρωνευόταν τα τυπογραφικά λάθη του Τραμπ στο tweet του, το οποίο πλέον έχει διορθωθεί.

Χθες η Τζένι Ντέρκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι θα ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο αν ο Τραμπ στείλει στρατό στην πόλη, όπως έχει υπονοήσει, διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότερες διαδηλώσεις στο Σιάτλ είναι ειρηνικές. «Είναι αντισυνταγματικό και παράνομο να σταλεί ο στρατός στο Σιάτλ», τόνισε η δήμαρχος.

Οι διαδηλωτές έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη συνοικία χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα της αστυνομίας για να την αποκλείσουν, όμως δεν έχει αναφερθεί κανένα βίαιο περιστατικό στην περιοχή, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει εορταστική.

Στους δρόμους, όπου πλέον δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οικογένειες με παιδιά έκαναν βόλτα χθες το απόγευμα, ενώ εθελοντές συγκέντρωναν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα τα οποία δώρισαν τοπικά καταστήματα για τους άστεγους και όσους έχουν ανάγκη.

«Αυτό που μας δόθηκε εδώ είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει μια περιοχή χωρίς αστυνομική παρουσία», δήλωσε ο διαδηλωτής Ντέιβιντ Λιούις.

Η διοικητής Μπεστ δήλωσε ότι η συνοικία δεν μπορεί να παραμείνει υπό κατάληψη, όμως ούτε εκείνη ούτε η Ντέρκαν εξήγησαν πώς σκοπεύουν να το καταφέρουν αυτό.