«Φάρσα» και «κυνήγι μαγισσών» χαρακτήρισε τη δίκη για την παραπομπή του ο Ντόναλντ Τραμπ από το Νταβός, στο οποίο βρίσκεται.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει στους δημοσιογράφους γιατί δεν ήταν στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ απάντησε: «Ερχόμαστε να συναντήσουμε παγκόσμιους ηγέτες, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους το κόσμου και θα γυρίσουμε στις ΗΠΑ, φέρνοντας φοβερές οικονομικές υποθέσεις». Τα υπόλοιπα είναι απλά φάρσα. Είναι το ίδιο κυνήγι μαγισσών που διαρκεί χρόνια και ειλικρινά είναι επαίσχυντο».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σε «εμπορική συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Νταβός.

«Θα συζητήσουμε μια καλή εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στους δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ακούσει να λένε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σκληρή διαπραγματεύτρια.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος δηλώνει πεπεισμένη ότι μπορεί να διεξάγει θετικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο, την τεχνολογία, τον ενεργειακό τομέα καθώς και για άλλα θέματα.

Μολονότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια εμπορική εκεχειρία με την Κίνα, οι σχέσεις τους με την ΕΕ στο θέμα αυτό παραμένουν παγωμένες. Ωστόσο, Ουάσινγκτον και Παρίσι συμφώνησαν να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση στην αντιπαράθεσή τους για την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και πολλούς αμερικανικούς κολοσσούς (Google, Facebook, Amazon…). Οι ΗΠΑ απειλούσαν να απαντήσουν με επιπρόσθετους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, παρασύροντας σε αυτήν τη διαμάχη όλη την ΕΕ.