«Οι Αμερικανοί που παρακολουθούν όσα έχω να πω σήμερα το βράδυ έχουν δει τις πρόσφατες εικόνες βίας στους δρόμους μας και το χάος στις κοινότητες μας. Πολλοί έχουν γίνει μάρτυρες αυτής της βίας προσωπικά, κάποιοι έχουν υπάρξει θύματα της. Έχω ένα μήνυμα για όλους εσάς: το έγκλημα και η βία που σήμερα πλήττουν το έθνος μας πολύ σύντομα –και εννοώ πολύ σύντομα- θα λάβουν τέλος».

Αυτά ήταν τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, όχι τον Μάιο του 2020 αλλά τον Ιούλιο του 2016, την περίοδο που γινόταν αποδέκτης της προεδρικής υποψηφιότητας από το ρεπουμπλικανικό κόμμα στη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του στο Κλίβελαντ. Για πολλούς αναλυτές, τα λόγια αυτά θύμισαν την ομιλία του Ρίτσαρντ Νίξον, όταν το 1968 είχε δηλώσει «βλέπουμε πόλεις βουτηγμένες στον καπνό και στις φλόγες» και κουβαλούσαν το προμήνυμα ότι η ιστορία μπορεί να πάρει μια νέα σκοτεινή και επικίνδυνη στροφή.

Κατά αυτόν τον τρόπο ο Guardian προλογίζει άρθρο του με τίτλο «Είναι καταστροφέας: πως οι διαμαρτυρίες για τον Τζορτζ Φλόιντ εξέθεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ», το οποίο και φυσικά αναφέρεται στα όσα τρομερά και φοβερά εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στη τεράστια χώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ χωρίς πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία κατάφερε να γλιτώσει την αποπομπή του εδώ και τώρα για αποφάσεις που έπληξαν τη χώρα και δυσκόλεψαν τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο για τρία ολόκληρα χρόνια.

Το τέταρτο χρόνο όμως η τύχη του Ντόναλντ Τραμπ στέρεψε. Κι αν δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν πρόεδρο για την εμφάνιση του κορωνοϊού, παρότι σαφώς και μπορείς να τον ρίξεις στην πυρά της λαϊκής οργής λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης του που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 106.000 ανθρώπων, οφείλεις να του προσάψεις ότι το τοξικό μείγμα της αδύναμης ηθικά ηγεσίας του, του φυλετικού διχασμού που πρεσβεύει και των εμπρηστικών λόγων του κινδυνεύει να γονατίσει την υπερδύναμη, που η Κίνα πλέον κοιτά απευθείας στα μάτια.

Ο Τραμπ, είναι ο χειρότερος πρόεδρος που θα μπορούσε να έχει αυτή τη στιγμή η Αμερική, γράφει το ίδιο δημοσίευμα, γιατί εκεί που χρειάζεται τσιρότο εκείνος ρίχνει αλάτι στην πληγή. Σήμερα που ένας άνθρωπος, ο Τζορτζ Φλόιντ, έχασε τη ζωή του εξαιτίας αστυνομικής και ρατσιστικής βίας επειδή απλά υπήρχαν υποψίες ότι χρησιμοποίησε πλαστό 20δόλαρο (!) ο Τραμπ αντί να απευθύνει ένα μήνυμα ενότητας στον ταλαιπωρημένο αμερικανικό λαό μιλά για «αλήτες», «μοχθηρά σκυλιά» τονίζοντας ότι «όταν οι λεηλασίες ξεκινήσουν, θα αρχίσουν οι πυροβολισμοί».

Ο Τραμπ δεν είναι απλά ένα παιδί που παίζει με σπίρτα και υπάρχει κίνδυνος να κάψει μια ολόκληρη χώρα, λέει η ΛαΤόσα Μπράουν, βραβευμένη ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα και συν-ιδρύτρια της οργάνωσης «Η Μαύρη Ψήφος Μετράει». «Εάν απαιτείται η καταστροφή της χώρας για να διατηρήσει εκείνος τη θέση του είναι έτοιμος να τη δρομολογήσει. Έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να σκοτώσει οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων της, αν κατά αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσει τον εαυτό του. Είναι πρόθυμος να σκοτώσει τη δημοκρατία. Είναι πρόθυμος να σκοτώσει κάθε έννοια πραγματικού σεβασμού ή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είναι πρόθυμος να σκοτώσει τις διεθνείς και παγκόσμιες σχέσεις της Αμερικής. Είναι ένας καταστροφέας».

Η αντισυμβατική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017, την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του, έχει περάσει στην ιστορία για τη φράση «αμερικανική σφαγή». Σήμερα υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ολόκληρη η προεδρική θητεία του να ταυτιστεί με αυτή την τραγική κατάληξη.

Πηγή: theguardian.com