Σε μια κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, έβγαλε από το προφίλ του στο Twitter τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ, αντικαθιστώντας τον με μια φωτογραφία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Με την κίνησή του αυτή ο Μάικ Πενς διακόπτει κάθε δεσμό του με τον Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νομιμότητα που αμφισβήτησε ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή των διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ στην περίβολο του αμερικανικού Κοινοβουλίου στην Ουάσινγκτον.

«Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτήριο».

Ο Τραμπ στην προσπάθεια του να κρατήσει την προεδρία των ΗΠΑ, έριξε νωρίτερα το μπαλάκι στον Πενς, ζητώντας να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην επικυρωθεί η ήττα του.

Ωστόσο, ο Πενς δεν φαίνεται ότι υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και έτσι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικανού, ενώ τόνισε πως θα υπηρετήσει τον όρκο του.

Ο Πενς έστειλε επιστολή σε 535 Γερουσιαστές λέγοντας ότι θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη Συνταγματική διαδικασία. «Μοιράζομαι τις ανησυχίες εκατομμυρίων Αμερικανών για την ακεραιότητα αυτών των εκλογών», έγραψε στην επιστολή ωστόσο.

Ωστόσο, σημείωσε ως αντιπρόεδρος ότι δεν έχει την εξουσία από το σύνταγμα να αποφασίσει ποιες εκλογικές ψήφοι υπολογίζονται και ποιες όχι.

Πρόσθεσε ότι οι αντιπρόεδροι στο παρελθόν διεξήγαγαν «τις διαδικασίες με ομαλό τρόπο, ακόμη και όταν η καταμέτρηση είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του κόμματός τους».

Η στάση του αυτή, ήταν ουσιαστικά η αφορμή που πυροδότησε την έφοδο εκατοντάδων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, εντός του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών.