Σημαντική θέση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που άρχισε χθες κατέχει η κλιματική αλλαγή, ενώ εξέχουσα θέση στις εργασίες κατέχει η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία.

Η έφηβη κατέφθασε από την πρώτη ημέρα των εργασιών, ντυμένη πρόχειρα με ένα ροζ φούτερ και κατάφερε για μία ακόμη φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον, αφού τα βαλε με τους ισχυρούς του κόσμου.

Η Τούνμπεργκ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους, ενώ υπογράμμισε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (που εμπνεύστηκε από την ίδια) είναι μόνο η αρχή.

Η νεαρή από τη Σουηδία είχε πρόσφατα μία αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επανέλαβε μία φράση που είχε πει και πέρυσι στο Φόρουμ: «Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες».

Πολλοί νεαροί ακτιβιστές μετέβησαν αυτή τη χρονιά στον ελβετικό χειμερινό τόπο αναψυχής ακολουθώντας το παράδειγμά της.


Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε σήμερα ότι θα λάτρευε να συναντούσε εκεί τη νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, την οποία είχε επικρίνει έμμεσα χθες σε ομιλίες του.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θα λάτρευα να τη δω, να της μιλήσω», ενώ για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη είπε ότι δεν είναι παραμύθι, όμως, μερικές πλευρές της είναι». Επίσης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστικά τα αιτήματα των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.

Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παρακολούθησε μάλιστα και ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Αμέσως μετά, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έστειλε το δικό της μήνυμα. Σε ανάρτησή της στο instagram πόσταρε φωτογραφία της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος, όπως είπε «μας ευαισθητοποίησε όλους για την κλιματική αλλαγή».

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας ευαισθητοποίησε όλους για την κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται ενότητα και συνεργασία. Ο πλανήτης απαιτεί από εμάς σκληρή δουλειά και σεβασμό», έγραψε η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μετέβη στο Ντάβος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.