Στις αλλαγές που έχουν προκύψει από την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση και στην άμεση αντίδραση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, για την προστασία των εργαζομένων, των συνεργατών και των πελατών  της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος  της Κωνσταντίνος Ζωνίδης, κατά την ομιλία του στην 43η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

«Στηρίξαμε την τοπική κοινωνία, προσφέροντας υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου», είπε ο κ. Ζωνίδης παρουσία των προέδρων  της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιου  Λάππα, και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη  Δημητρίου.

Συνεχίζοντας  ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας διευκρίνισε  πως το 2019 υπήρξε έτος σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Ηπείρου, σημείωσε  πως παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, για 5η συνεχόμενη χρονιά, με την πλήρη στήριξη του στρατηγικού επενδυτή της, του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

Παίρνοντας τον λόγο  ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Ιωάννης Βουγιούκας, μίλησε για τα θετικά αποτελέσματα της Τράπεζας σε συνέχεια της υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου που ενεργοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα: την εντοπιότητα, την ευελιξία, την αμεσότητα, την αξιοπιστία και τις ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες.

Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά μεγέθη του 2019, με τις σημαντικότερες  των οποίων οι  αυξήσεις  της κερδοφορίας κατά 290 χιλ. ευρώ,  των χορηγήσεων κατά  6,87 εκατ. ευρώ ,  των καταθέσεων κατά  21 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εστίασε στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 8% σε σχέση με το 2018, μείωση που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά από το 2016, ενώ  επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς, την απόκτηση μεριδίου αγοράς, αλλά  και στην επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας.

Ολοκληρώνοντας,  κ. Βουγιούκας, στάθηκε ιδιαιτέρως  στην κάλυψη των απαιτήσεων της Εποπτικής Αρχής (ΤτΕ), με την καθιέρωση της αρχής 4 eyes principle στην εγκριτική διαδικασία χρηματοδοτήσεων, με ολοκλήρωση του έργου Εταιρικής Διακυβέρνησης και με ενίσχυση βασικών τομέων της Τράπεζας, καθώς και στη διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωσή της.

Καταλήγοντας,  υπογράμμισε  ότι με την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων και των στελεχών έχουν τεθεί οι βάσεις για το επόμενο βήμα της Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Βασίλειος Τσουκανέλης, σημείωσε ότι το 2019 η Τράπεζα  αύξησε όλα της τα μεγέθη με τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις να ξεπερνούν όλες τις προσδοκίες.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των εταίρων και πελατών της Τράπεζας και την κατατάσσει σήμερα στην δεύτερη θέση από πλευράς μεγέθους στο σύνολο των συνεταιριστικών τραπεζών και στην πρώτη στην ηπειρωτική Ελλάδα.