Ο αρχηγός αστυνομίας της Πόλης του Μεξικού πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σε απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε εναντίον του νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/06), όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε μια αριστοκρατική γειτονιά της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας δύο από τους σωματοφύλακες του, όπως ανέφεραν οι αρχές. 

Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπαουμ δήλωσε στο Twitter ότι «ο επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας Ομάρ Γκαρσία Χαρφούρ δεν διατρέχει κίνδυνο» μετά την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον του στις 6.30 π.μ., τοπική ώρα και η οποία συγκλόνισε τους κατοίκους της συνοικίας Λόμας ντε Τσαπουλτεπέκ. 

Η Ερνεστίνα Γοδόι, γενική εισαγγελέας της Πόλης του Μεξικού, είπε ότι συνελήφθησαν 12 άτομα.

Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι η επίθεση εναντίον του υπουργού Δημόσιας Ασφαλείας της πρωτεύουσας «συνδέεται αδιαμφισβήτητα με το έργο που γίνεται για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και ηρεμία στην Πόλη του Μεξικού και στη χώρα».

«Μια επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Πόλης του Μεξικού. Ήταν η δήμαρχος της πόλης, Κλαούντια Σάινμπαουμ, που με ενημέρωσε για αυτήν, αναφέροντας ότι ο υπουργός τραυματίστηκε», δήλωσε ο Λόπεζ Ομπραντόρ.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυρών που διήρκησε για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Λόμας ντε Τσαπουλτεπέκ, η οποία είναι γειτονιά πλουσίων και κατοικιών πρεσβευτών. Η περιοχή στα δυτικά της πόλης, όπου σπανίως ξεσπούν βίαια περιστατικά που τα τελευταία χρόνια πλήττουν πολλά μέρη της χώρας, ιδιαίτερα τα φτωχότερα.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν δεκάδες αστυνομικούς να αποκλείουν έναν κεντρικό δρόμο της περιοχής. Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, έρχεται μια μέρα μετά από μια ανακοίνωση της μεξικανικής κυβέρνησης σχετικά με τους περιοχές επιρροής των καρτέλ διακινητών ναρκωτικών στη μεγαλούπολη του Μεξικού.

Στην Κοιλάδα του Μεξικού, που αποτελείται από την Πόλη του Μεξικού και την τεράστια μητροπολιτική της περιοχή, περίπου έξι συμμορίες δραστηριοποιούνται, δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Λουίς Κρεσέντσιο Σαντοβάλ.

Παρά το αυξανόμενο έγκλημα που μαστίζει το Μεξικό για περισσότερο από μια δεκαετία, η πρωτεύουσα παραμένει σχετικά ήρεμη σε σύγκριση με άλλα μέρη της χώρας, όπου συμμορίες έχουν μεγαλύτερη επιρροή και ενεργούν με ατιμωρησία.