Τρέχει να προλάβει καταστάσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν χωρούν πλέον άλλες καθυστερήσεις  και το μόνο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να μην φθάσει η πανδημία στο απροχώρητο και ξεφύγει. 

Το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ το φράγμα των 1000 – σήμερα ανακοινώθηκαν  1.211 νέα κρούσματα  και αυξήθηκαν στους 114 οι διασωληνωμένοι,  ενώ 12 είναι οι νεκροί- ήταν το καμπανάκι που σήμανε συναγερμό.

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει ένα γενικό λοκ ντάουν που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά. Ωστόσο  στο Μέγαρο Μαξίμου συνυπολογίζουν τις προειδοποιήσεις των ειδικών αλλά και  το γεγονός ότι μπαίνουμε στο Νοέμβριο, ο καιρός κρυώνει και άρα θα είμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους ενώ θα επανεμφανιστούν και οι άλλες ιώσεις.

Για αυτό θεωρήθηκε τώρα η καταλληλότερη στιγμή για την αυστηροποίηση των μέτρων. Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αύριο, το απόγευμα πιθανότατα- η ακριβής ώρα θα αποφασιστεί αύριο το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου- θα ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο δράσης, διάρκειας ενός μήνα, που θα ενισχύει τους στοχευμένους περιορισμούς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο υπουργικό συμβούλιο  στην κυβέρνηση γνωρίζουν από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης, ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού. «Οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μέτρα- Διεύρυνση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τα μέτρα θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες και όλη την επικράτεια αλλά και την Αττική για την οποία υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την έκρηξη κρουσμάτων. Επίσης θα υπάρξουν  και οικονομικά μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από τα μέτρα τα οποία θα αναγγελθούν.

Στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει νωρίτερα από ό,τι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες  υπό εξέταση είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 9 το βράδυ. Για τις οικονομικές ζημιές που θα έχει ο κλάδος της εστίασης θα υπάρξουν αντίστοιχα και οικονομικά μέτρα ανακούφισης.

Η  υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για όλη την επικράτεια είναι ένα άλλο μέτρο που είναι υπό εξέταση.

Σήμερα στις 7.30 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει  στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει ως θέμα του την πανδημία. Στόχος είναι να μπει φρένο στη διασπορά το Νοέμβριο ώστε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η επιδημιολογική εικόνα να είναι καλύτερη και να υπάρχει μια περιορισμένη επανάκαμψη της οικονομίας.