Τρία ερωτήματα για τις γαλλικές εκλογές | french elections

«Καυτό» το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας την άνοιξη, «ζυμώσεις» πριν τις εκλογές

Τον Απρίλιο του 2022 οι Γάλλοι πολίτες θα ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας. Παρότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καλές πιθανότητες να επανεκλεγεί, αποφασισμένος καθώς είναι να γλιτώσει τη Γαλλία από την πανδημία, «τσαντίζοντας» από την επόμενη εβδομάδα τους ανεμβολίαστους, η Βαλερί Πεκρές, η νέα αρχηγός της γαλλικής δεξιάς κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ οι ακροδεξιοί Ερίκ Ζεμούρ και Μαρίν Λεπέν είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο θα ανακατέψουν σοβαρά την τράπουλα.

Ενόψει της αμφίρροπής αυτής αναμέτρησης το περιοδικό New Statesman καταγράφει τα βασικά σχετικά ερωτήματα.

Θα μπορέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μακρόν να εμποδίσει το lockdown;

Όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό να ενθαρρύνει τους Γάλλους να κάνουν την αναμνηστική δόση, ουσιαστικά τους είπε ότι οι εμβολιασμένοι θα ζουν ελεύθεροι και οι ανεμβολίαστοι στη γωνία. Έκτοτε η Δέλτα σάρωσε τη χώρα και η τρέχουσα επέλαση της Όμικρον οδήγησε την κυβέρνηση να καταφύγει και πάλι στην ασφάλεια των περιορισμών για όλους, όπως είναι το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων. Οι εμβολιασμένοι νιώθουν ότι αδικούνται και ίσως για να μην τον τιμωρήσουν στις κάλπες, ο Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι μετά τις γιορτές θα «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους (η γαλλική λέξη emmerder προκάλεσε μεγάλους μπελάδες στη μετάφραση) εννοώντας προφανώς ότι αυτή τη φορά θα κάνει πράξη την καλοκαιρινή του απόφαση.

Τρία ερωτήματα για τις γαλλικές εκλογές | macron 1

Ποιος θα επικρατήσει στο στρατόπεδο της άκρας δεξιάς;

Ο Ερίκ Ζεμούρ, συγγραφέας και τηλεοπτική προσωπικότητα, του οποίου την άνοδο στις δημοσκοπήσεις πολλοί παρομοιάζουν με αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ, κλέβει από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν. Παρότι πρόκειται για δύο εκπροσώπους της ακροδεξιάς, οι δικές του θέσεις είναι πολύ πιο ακραίες αφού πιστεύει στη θεωρία συνομωσίας της Μεγάλης Αντικατάστασης σύμφωνα με την οποία γίνεται προσπάθεια μέσω της μαζικής άφιξης μεταναστών να αλλοιωθεί μη αντιστρέψιμα η εθνολογική σύνθεση της «λευκής Δύσης». Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της εδώ και δέκα χρόνια έχει δώσει αγώνα για να παρουσιάσει το κόμμα του Εθνικού Μέτωπου ως τμήμα της mainstream πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, κρατώντας αποστάσεις από τον πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν και τις πολλές καταδίκες του για άρνηση του Ολοκαυτώματος. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι δύο τους μαζί θα πετύχαιναν το καλύτερο αποτέλεσμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία, χωριστά όμως είναι καταδικασμένοι να μείνουν μετεξεταστέοι στον πρώτο γύρο.

Τρία ερωτήματα για τις γαλλικές εκλογές | Pecresse

Θα καταφέρει η Πεκρές να κάνει τη διαφορά;

Η ανατρεπτική νίκη της Βαλερί Πεκρές για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων αύξησε τις πιθανότητες της να νικήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του Απριλίου. Και μόνο το γεγονός ότι είναι γυναίκα βοηθά την προεκλογική εκστρατεία της, λένε οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι τα νιάτα του Μακρόν ήταν αυτά που του χάρισαν το προφίλ του εκσυγχρονιστή, που το 2017 τον έστειλε γραμμή στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Οι ακραίες θέσεις των αντιπάλων της εντός του ίδιου κόμματος της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετανάστευση, την ανέδειξαν ως μια μετριοπαθή πολιτικό που αναλύει με σύνεση τα προβλήματα πριν παρουσιάσει μια ρεαλιστική λύση τους. Στα μείον της Πεκρές, που δηλώνει ένα τρίτο Θάτσερ και δύο τρίτα Μέρκελ, πρωτεύει η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει να αποδείξει τις διαφορές της με τον Μακρόν, ο οποίος δηλώνει ανεξάρτητος κεντροδεξιός, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που  «καίνε» τους Γάλλους περίπου όσο και το τέλος της πανδημίας.