Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να έχει ληφθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την επικείμενη αγορά φρεγατών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» από ανώτατες ένστολες πηγές του Πενταγώνου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του Απριλίου καλούνται να αποφασίσουν οι επιτροπές και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, για το μοντέλο της φρεγάτας που θα επιλεγεί από τις έξι υπάρχουσες σοβαρές προτάσεις.

Ήδη, ενδιαφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες (η Lockheed Martin προωθεί τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC), η Γαλλία (Bellhara –Naval), η Αγγλία (Type 31), η Ισπανία (φρεγάτα F-110 Navantia), η Ιταλία (Fincantier και Leonardo, φρεγάτες τύπου FREMM) και η Γερμανία, με πρόταση για τέσσερις φρεγάτες A-300, και αναβάθμιση των υφιστάμενων ΜΕΚΟ του Π.Ν.

Πάντως, άπαντες στο Πεντάγωνο συμφωνούν ότι «η απόφαση δεν θα αφορά μόνο τις φρεγάτες, αλλά και πολιτικά ανταλλάγματα».

Οι ανώτατοι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού αποφεύγουν -τουλάχιστον δημοσίως- να εκφράσουν άποψη για το ποιο μοντέλο φρεγάτας ξεχωρίζει, και αρκούνται να τονίζουν ότι τα κριτήρια επιλογής κατά βάση είναι τρία: το πολιτικό, το οικονομικό και το επιχειρησιακό.

Όμως, είναι αλήθεια πως οι γαλλικές φρεγάτες Bellhara μαζί με τα βλήματα Scalp Naval έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και τις καρδιές των αξιωματικών του Π.Ν., αλλά η τσουχτερή τιμή τους υποχρεώνει σε δεύτερες σκέψεις. 

Έτσι προέκυψε το ενδιαφέρον των άλλων χωρών, αφού αρχικά άπαντες είχαν θεωρήσει ότι η Γαλλία επικρατεί… άνευ αγώνα!

Μάλιστα, ΝΑΤΟϊκή πηγή εκφράστηκε ενθουσιωδώς για τα βλήματα SCALP NAVAL λέγοντας ότι το συγκεκριμένο βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί από τον κατακόρυφο εκτοξευτή κατευθυνόμενων βλημάτων SYLVER Α70 της MBDA που διατίθενται για τις Bellhara, έχοντας ένα τεράστιο βεληνεκές, και προσβάλλει επίγειους, θαλάσσιους και υποθαλάσσιους στόχους. Το πρόβλημα είναι πως οι Γάλλοι δεν δείχνουν ενθουσιασμό να συμπεριλάβουν τα βλήματα αυτά στις φρεγάτες.

Το Π.Ν. έχει τονίσει ότι οι φρεγάτες μας θα πρέπει να έχουν την ικανότητα προσβολής στόχων υψηλής αξίας, σχεδόν οπουδήποτε εντός της τουρκικής επικράτειας, καθώς και τη δυνατότητα παροχής αντιεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας σε μεγάλες αποστάσεις.

Ήδη, στο τουρκικό οπλοστάσιο -σύμφωνα με τις πηγές μας- υπάρχουν UAV αλλά και πύραυλοι όπως Bora, J-600T Yildirim, SOM, κάτι που απαιτεί ανάλογη αμυντική απάντηση.

Σύμφωνα με πρώην αρχηγό του ΓΕΝ, «οποιαδήποτε φρεγάτα χωρίς πυραύλους SM-2 στην έκδοση Block IIIB τουλάχιστον, ή ASTER 30 της νεότερης έκδοσης 1ΝΤ, δεν ικανοποιεί την πάγια ελληνική ανάγκη για την έγκαιρη ανάσχεση των τουρκικών όπλων».

Από πλευράς διαθέσιμων όπλων, δύο είναι αυτά που υφίστανται στο δυτικό οπλοστάσιο. Ο αμερικανικός πύραυλος Standard Missile 2 και ο γαλλοϊταλικός ASTER 30. Οι πηγές της «ΒτΚ» επισημαίνουν ότι δεν νοείται αεράμυνα περιοχής με λιγότερα από 16 βλήματα SM-2 ή ASTER 30. To ιδανικό είναι 24 ή 32 βλήματα SM-2 ή ASTER 30, και πάντα με ένα σύγχρονο ραντάρ σταθερής διάταξης, ώστε να υπάρχει άριστη συνεργασία και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των παραπάνω όπλων στο μέγιστο βαθμό.

Σε επιφυλακή

Επισήμως το Π.Ν. δεν παρακολουθεί το «Τσεσμέ», αλλά ο αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Στ. Πετράκης έθεσε σε επιφυλακή όλη σχεδόν τη δύναμη του Π.Ν. εν όψει της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Πάντως, πηγές της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι το Π.Ν. δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από τα μάτια του το «Τσεσμέ», που ανήκει στο Π.Ν. της Τουρκίας, και, ως εκ τούτου, η αποστολή του δεν είναι αμιγώς πολιτική αλλά και στρατιωτική. Επίσης, εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για δύο υποβρύχια που το συνοδεύουν. Και εκτιμάται κάτι τέτοιο επειδή τα δύο τουρκικά υποβρύχια τα οποία βρίσκονταν στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών συστημάτων επιτήρησης «εξαφανίστηκαν» ταυτόχρονα με την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»