Τρία νομοσχέδια αιχμής της κυβέρνησης προκαλούν ένταση και σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Τρία νομοσχέδια αιχμής για την κυβέρνηση που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα.

Τα νομοσχέδια θα φέρουν ένταση και πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά είναι το νομοσχέδιο για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία που ήδη συζητείται στη Βουλή, παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για τα μέτρα προστασίας στα ΑΕΙ, το οποίο εισάγεται σήμερα με ομιλήτρια την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις εκλογές στην Τ.Α που εισάγει το υπουργείο εσωτερικών το επόμενο διάστημα.

Και τα τρία νομοσχέδια είναι εμβληματικά για την κυβέρνηση και αποτελούν την προμετωπίδα των αλλαγών, αλλά και των μέτρων και κινήτρων για την οικονομική βοήθεια εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση θεωρεί στο υφιστάμενο πλαίσιο ότι παρά τις συνθήκες που επικρατούν, λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ήδη μικρή αύξηση στο εισόδημά τους, όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτές τις μέρες, είπε, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».

«Παράλληλα συνεχίζεται όπως σημειώνει, η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

-Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021

-Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος

-Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

-Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Το επόμενο νομοσχέδιο που πρόκειται να προκαλέσει έντονη κριτική και αντιπαράθεση είναι ο νόμος για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

-Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν – με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις – τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.

-Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και μελών των ΔΣ η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. «Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης» σημειώνει ο πρωθυπουργός

Στις αλλαγές του νόμου περιλαμβάνονται:

-Η επαναφορά πενταετούς θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών που θα εκλεγούν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023.
Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.

-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.

-Θεσπίζεται, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του».